Film

Skribent

MovieZine

21 augusti 2024 | 21:00

12 år gamla komedin med Jonas Karlsson har fått en remake... i Sydkorea

Kommer den landa väl hos biopubliken?
Att svenska filmer får remakes utomlands hör inte till vanligheterna. Men det finns en del otippade exempel: julklassikern "Tomten är far till alla barnen" har fått en rad kopior, och dramakomedin "Vägen ut" gjordes om som "The Big Hit" i Frankrike. Den mest kända på senare år är nog "A Man Called Otto" med Tom Hanks.
 
Här kommer ännu en nyinspelning som ingen såg komma. Minns ni Mårten Klingbergs komedi "Cockpit" från 2012, där Jonas Karlsson gick i högklackat för att lättare få jobb som pilot? Den har just filmats på nytt i Sydkorea.
 
"Pilot" är titeln på den koreanska komedin, som förutom titeln verkar följa den svenska förlagan noga. Det handlar om piloten Han Jung-woo som förlorar både jobbet och sin fru. Av desperation klär han ut sig till kvinna då ett flygbolag söker just en kvinnlig pilot. Den här gången berättas historien av en kvinnlig regissör: Kim Han-gyeol.
 
På sajten Korea Herald kan man läsa att "skådespelaren Jo Jung-suk är ett pålitligt namn i komedier med sin unika charm (...) Trots att historien är högst förutsägbar bidrar Jo med mycket humor och vet exakt vad koreansk publik förväntar sig av en koreansk komedi".
 
Och jodå - publiken verkar flockas till biograferna. "Pilot" har sålt över 3 miljoner biljetter på bara ett par veckor, och är enligt Korea Times landets största lokala biosuccé i sommar.
 
| 21 augusti 2024 21:00 |