Film

Skribent

Rebecca Unnerud

3 januari 2016 | 18:00

De bästa 90-talsfilmerna (som du aldrig såg)

Vi listar ett gäng guldkorn du inte får missa.
På 90-talet kom det väldigt många favoritfilmer för mig och många andra. Men bland Tarantino, twistar och "Nyckeln till frihet" finns det en mängd sevärda guldkorn som jag anser är lite bortglömda. Här är 10 filmer som är värda vår uppmärksamhet.

"A Perfect World" (1993)




Butch Haynes är på flykt undan ett fyrtioårigt fängelsestraff för väpnat rån när han i desperation kidnappar en sjuårig pojke. En underskattad och aningen förbisedd historia om en oväntad vänskap. Kevin Costner gör ett av sitt livs bästa roller och Clint Eastwood visar att han var/är mångsidig som regissör. En väldigt lyckad roadmovie som både är sorglig och vacker. 

"Svarta änglar" (1994)




Baserad på den sanna historien om Juliet Hulme och Pauline Parker, två nära vänner på 1950-talet som delar kärleken till fantasivärldar och litteratur. Flickornas föräldrar är dock inte lika entusiastiska över att de träffas. Peter Jackson regisserar Kate Winslet (hennes första film och en av hennes egna favoriter ur sin karriär) och Melaine Lynskey i denna mörka och välspelade historia. Här visar Jackson att han har en otrolig bredd som regissör och kan starka dramer lika bra som splatter och storslagna äventyr.

"Chungking Express" (1994)




Enligt fotografen Christopher Doyle har hans regissör Wong Kar-wai aldrig haft tålamod för själva handlingen utan brukar börja med musiken, i ”Chungking express” har The Mamas and The Papas ”California Dreaming” en central roll. Filmen består av två delar, två parallella historier, båda med en polis i huvudrollen. Det är en otroligt häftig film som så ofta i Kar-wais filmer utspelar sig i Hong Kong och har en ”Pulp Fiction”-stil med ett bildspråk hämtat från popvideons värld. 

"Copycat" (1995) 




Det kom en annan seriemördarthriller detta år som fick större uppmärksamhet (ni vet vilken) men ”Copycat” ska inte negligeras för det. Det är en återhållsam och effektiv psykologisk thriller med stort underhållningsvärde, några riktigt rafflande och obehagliga scener och bra kvinnliga rollporträtt i Sigourney Weaver och Holly Hunter. 

"Strange Days" (1995)




Mer kult och 90-tal än såhär blir det inte. Denna coola blandning av science fiction, thriller, musikvideo och action är svår att värja sig emot. James Cameron skriver och producerar, Kathryn Bigelow regisserar och Ralph Fiennes, Juliette Lewis och Angela Bassett är underbara! Filmen har en riktig häftig stämning och visuell stil och soundtracket, med bland andra Skunk Anansie och Lewis själv, likaså. 

"Broarna i Madison County" (1995) 




En del kärleksfilmer har bara det, det krävs en personkemi mellan skådespelarna och ett riktigt köttigt manus med trovärdiga karaktärer och en historia som ska spela på alla känslomässiga strängar (utan att riskera att bli klyschig och sentimental). Allt detta har ”Broarna i Madison County” som är en otroligt kompakt passionshistoria. Problemet är att många reducerar den till en typisk ”tjejfilm” (ett förnedrande ord för övrigt) och glömmer bort att Clint Eastwood har regisserat sig själv och Meryl Streep i en film som passar alla, oavsett kön och ålder. 

"Tic Tac" (1997)




Under 90-talet kom det en mängd bra filmer med parallellhistorier, några av de mest kända är ”Short cuts”, ”Magnolia” och ”Pulp Fiction”. Daniel Alfredsons ”Tic Tac” har också en sådan berättarteknik och handlar om en polis, en invandrare, två skinnskallar, två skolungdomar och ett sambopar vars vägar korsas. I rollerna syns bland andra Tintin Anderzon, Tuva Novotny, Jacob Nordenson, Thomas Hanzon och bortgångna Emil Forzelius som mycket rättvist tilldelades en guldbagge för rollen som Lasse. Detta är en personlig favorit från vårt filmland men som trots fina recensioner och priser verkar vara bortglömd hos den stora massan. 

"Election" (1999)




Ett riktigt litet guldkorn till high school-film med Matthew Broderick och Reese Witherspoon i en av sina allra första (och bästa) roller. ”Election” är skruvad och svart satir av väldigt hög kvalitet som man blir road av samtidigt som man får en god lektion i etik och moral. Alexander Paynes film förtjänar en betydligt större publik än den fick. I sina bästa stunder påminner den om mästerverket ”American Beauty”. 

"En enkel plan" (1999)




Ni är nog många som har sett den men erkänn att det ofta är en sådan film som dina vänner och bekanta sällan har sett och som du gladeligen tipsar om? Detta är en av de mörkaste och mest välspelade thrillerdraman jag har sett. En tankeväckande intrig, spänning, snygga snöiga miljöer och kanonprestationer av inte minst Billy Bob Thornton gör detta till ett måste för alla som gillar sina thrillers subtila.

"Stulna år" (1999)




ALLA känner till ”Gökboet” men förutom Angelina Jolies makalösa och Oscarsbelönade prestation snackas det alldeles för lite om ”Stulna år” som på många sätt påminner om sin stora föregångare. Filmen, som är regisserad av James Mangold, bygger på en självbiografisk roman av Susanna Kaysen som tillbringade åren 1967-68 på ett mentalsjukhus och fick diagnosen borderline. En riktigt tänkvärd film med stort skådespeleri och lyckad berättarteknik och 60-tals atmosfär. 

Några andra 90-tals filmer som är värda din respekt: "En främling i familjen", "Smoke", "Grosse Pointe Blank", "Candyman", "Safe", "Sling Blade", "Ängeln på sjunde trappsteget", "Möt Joe Black". 

Hur många har du sett? Vilka filmer skulle du vilja tipsa om från det gyllene filmdecenniet? 
| 3 januari 2016 18:00 |