Internet på 1990-talet. Jag kommer ihåg när min samhällslärare stolt skulle visa oss Greenpeaces hemsida med hjälp av den nya tekniken. Han började ladda den på första lektionen på morgonen och vi fick följa progressionen hela dagen. Efter lunch hade till exempel lite mer än halva sidan med bilder uppenbarat sig med hjälp av det slöa modemet, men det hela slutade med tårar och ilska för läraren (hans svordomar var inte barnvänliga) eftersom någon kopplat bort modemet och sabbat uppladdningen. Vi gick hem utan att veta så mycket om internet, vad det var eller varför det fanns, men kunde redan då ana att möjligheterna var stora (tänk om det fanns sidor om alla våra favoritfilmer).
Här har ni några exempel på hur 90-talsfilmer framtidsfantiserade om internets och datorers möjligheter, eller visade hur man kunde leva med tekniken och göra ”revolutionerande” saker redan då.
Det var inte lätt när folk, som i ”Du har mail”, ville rulla runt i ettor och nollor-halmen men bara fick upptaget-signal.
Om cybersexet skulle se ut som i ”Gräsklipparmannen” skulle antagligen ingen någonsin ringa upp.
Sex, schmex sa kanske skaparna till ”13:e våningen” och fantiserade om att den nya tekniken skulle kunna placera oss i virtuella världar och återuppleva det förgångna. Att tumma tillbaka tiden i Instagram och ”återuppleva” vad du åt för 2 år sedan är inte riktigt samma sak.
Keanu Reeves var, i ”Johnny Mnemonic”, tvungen att förflytta hela 320 gigabyte data, men hans framtida huvud (filmen utspelar sig 2021) hade inte plats för så mycket och han riskerade sitt liv genom att spara för mycket information i knoppen (kanske var det detta som gjorde att han förlorade förmågan att röra sina ansiktsmuskler när han ”skådespelar”?). Idag hade han kunnat ladda över datan på en lättviktig laptop, några smartphones eller ett gäng inte så tunga USB-minnen.
Vi kan ladda hem en jävla massa skit från internet idag. Men lyckligtvis så är det ingen som kommit på hur man, som i ”Virtuosity”, överför denna skit till en människoliknande robot, som filmens SID (kort för Sadistic, Intelligent and Dangerous). Eller? Vladimir Putin får varningsklockor att ringa nu när jag tänker efter, kan någon kolla upp detta?
På tal om ryssar så måste Boris Grishenko, hacker-skurken i ”GoldenEye”, vara bättre på magi än på datorer, vad förklarar annars att IBM:s operativsystem inte slutar att fungerar trots att datorerna brinner och smälter? 007 – Med rätt att produktplacera.
På tal om operativsystem så kanske rymdvarelserna i ”Independence Day” har inspirerarats av jordisk produktplacering eller hittat klipp på vårt internet? Annars blir det svårt att förstå varför de använder sig av ett operativsystem som lätt som en plätt kan infekteras av Jeff Goldblums virus.
Det är något av ett under att vi snart får en ny ”Mission Impossible”-film med Ethan Hunt. Han borde ha misslyckats med sitt uppdrag redan i ettan när man tittar på denna felaktiga email-adress (som magiskt gav honom kontakt med den han ville få kontakt med). Men han ska ha lite cred, Google fanns inte än och han försökte leta i en usenet-grupp först, men visst hade han kunnat söka på ”Job 314” i AltaVista eller kollat i ett uppslagsverk i bokformat istället för att använda en service han uppenbarligen inte förstod.
Jag vet inte vad som är mest otroligt i ”Jurassic Park”, att forskare återskapat dinosaurier eller att Lex kan navigera i Unix och fixa allt det som ska fixas på under en minut?
En sak hade 90-talsfilmerna i alla fall rätt om angående internet. Tyvärr så används det fortfarande i stor utsträckning, som i ”American Pie”, av pubertala pojkar för att smygtitta på nakna tjejer och porr som inte säger något om verkligt sex.
Har ni fler märkliga exempel från 90-talsfilmer? Kommentera nedan.