Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 oktober 2023 | 21:00

Den påstådda förbannelsen som plågade ”Exorcisten” - vad är sant?

Den klassiska skräckfilmen ”Exorcisten” skrämde slag på biopubliken när den kom 1973. Men den påstått förbannade inspelningen var minst lika skrämmande.
Många filmproduktioner är minst lika dramatiska som historierna de berättar och när det kommer till skräckfilm vill många dra det så långt som att det handlar om en förbannelse. ”Omen” och ”Poltergeist” är bara några av de klassiska rysare där man ansett att hantering av djävulska och demoniska teman lett till olyckor och andra företeelser under inspelningen.
 
Men få skräckfilmer har fått en sådan stämplad förbannelse över sig som ”Exorcisten”. Filmen var som bekant en enorm framgång när den kom, både bland publik och kritiker, och ledde till flera uppföljare varav den senaste, ”Exorcist: Believer” nu har haft premiär.
 
Men bakom kulisserna var det mindre muntert. En brand, startad av en fågels krock med en strömbrytare, ödelade exempelvis huset de filmade i med undantag för Regans (Linda Blair) rum och en präst kallades in för att välsigna inspelningen. Skådespelare, teammedlemmar och deras familjer råkade ut olyckor.
 
 
Det är såklart enkelt att lägga skulden för olyckliga tillfälligheter på en förbannelse. Mer skuld bör kanske läggas på framlidne regissören William Friedkin som hade minst tvivelaktiga metoder för att skapa den perfekta familjen. Bland annat ska han ha avfyrat pistoler för att få reaktioner från skådespelare och förvandlat inspelningslokalen till en frysbox för den rätta utandningseffekten. Skådespelarna Blair och Ellen Burstyn ska ha fått permanenta ryggradsskador på grund av stunts som Friedkin ignorerade.
 
Det var minst sagt en kaotisk inspelning med en budget som eskalerade, saker som gick snett, skador och förseningar som resulterade i en dubbelt så lång produktion som planerat, nämligen nio månader. Masshysterin efter filmen släpps var knappast lugnare och publik som påstods både spy och svimma under visningar gav Warner Bros. gott om gratis marknadsföring.
 
Idag mest ansedd som en konstnärligt mästerverk inom skräckgenren men på sin tid var det en kontroversiell, mytomspunnen film vars struliga produktionshistoria många väljer skylla på en förbannelse.
 
”The Exorcist: Believer”, sjätte filmen i serien, har biopremiär fredag 6 oktober.
 
Vad tror du om den påstådda förbannelsen bakom ”Exorcisten”?
| 6 oktober 2023 21:00 |