Film

Skribent

Niclas Ohlsson

13 oktober 2024 | 08:30

Årets bästa animerade film har inte ens haft premiär i Sverige - redan klart för uppföljare

Baserad på barnboken med samma namn har den hjärtevärmande historien om “Den vilda roboten” snart premiär här i Sverige.
I animerade äventyrsfilmen "Den vilda roboten" får vi följa roboten Roz som är fast på en obebodd ö och måste anpassa sig till dess omgivningar. Under tiden skapas relationer med djuren på ön och Roz blir adoptivförälder till en föräldralös gåsunge.
 
"Den vilda roboten" är skriven och regisserad av den trefaldigt Oscarsnominerade Chris Sanders som tidigare gjort sig känd för "Draktränaren", "Croodarna" och Disneys "Lilo & Stitch".
 
Sanders ska ha hämtat inspiration från Disneys klassiska animerade filmer och från verk av Hayao Miyazaki, vilket resulterade i en stiliserad CG-visuell stil som han beskriver som "en Monet-målning i en Miyazaki-skog". MovieZines recensent Daniel Berglund satte 4/5 i betyg och skrev att "årets bästa animerade film berör på djupet".
 
Bland rösterna hör vi Lupita Nyong’o ("Us") som roboten Roz, Pedro Pascal ("The Last of Us") som räven Fink, Catherine O’Hara ("Beetlejuice") som pungråttan Pinktail, Bill Nighy ("Love Actually") som gåsen Longneck, Kit Connor ("Heartstopper") som gåsungen Brightbill och Stephanie Hsu ("Joy Ride") som Vontra och självaste Mark Hamill ("Stjärnornas krig") som Thorn.
 
Lupita Nyong’o berättar för Deadline om inspirationen till sin röst:
 
- Alexa, Siri och de där rösterna på TikTok och Instagram som är så positiva och ingenting är fel. Den sortens kan-göra-attityd. Det var startpunkten för Roz och hennes resa till självförverkligande och utveckling av självuttryck.
 
Boken “Den vilda roboten” är den första i trilogin skrivna av Peter Brown. “Den vilda roboten rymmer” är den andra boken i serien.
 
Efter att ha nått en milstolpe på hela $100 miljoner globalt så kan filmens skapare Chris Sanders redan bekräfta att det absolut planeras en uppföljare till “Den vilda roboten” och att den ska vara under utveckling.
 
Filmen har biopremiär i Sverige den 25 oktober. Ta med dig näsdukar och en hand att hålla i. Detta kommer bli känslosamt.
 
| 13 oktober 2024 08:30 |