Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 juli 2024 | 14:00

Dylan-regissören James Mangold dissar filmuniversum: ”Döden för filmberättelser”

Du lär inte se några filmvärldar vävas samman i filmerna av ”A Complete Unknown”-aktuella filmskaparen James Mangold, som avfärdar konceptet.
Oscarsnominerade filmskaparen James Mangold har gjort prisbelönade och hyllade filmer som ”Stulna år”, ”Walk the Line” och ”3:10 to Yuma”. Men han har även bidragit till populära filmserier med ”The Wolverine”, ”Logan”, ”Indiana Jones and the Dial of Destiny” och en planerad ”Star Wars”-film.
 
Men trots dessa verkar han inte vara något fan av stora franchises. Han var exempelvis ointresserad av att göra en spinoff om Phoebe Waller-Bridges karaktär från senaste Indiana Jones-filmen.
 
I en intervju med Rolling Stone pratade han om kommande biopicen ”A Complete Unknown” med Timotheé Chalamet som musiklegenden Bob Dylan. I en trailer till filmen dyker en lapp av en annan legend, Johnny Cash upp. Cash spelades inte obekant av Joaquin Phoenix i Mangolds ”Walk the Line”. Men i Dylan-filmen spelas han av Boyd Holbrook.
 
På frågan om fans kanske väntade sig ett möte mellan Dylan och Cash i Phoenix gestalt så var svaret att Mangold helt enkelt inte gör multiversum. Han påpekade också att Cash var i trettioårsåldern:
 
- Jag älskar Joaquin, men han är inte 30, eller vad Johnny var då. De är båda unga människor i det ögonblicket i livet. Det är konstigt att jag ens har arbetat med franchises eftersom jag inte gillar att bygga universum med flera filmer. Jag tror att det är filmberättandets fiende. Döden för filmerättandet. Det är mer intressant för människor hur legobitar byggs samman än hur berättelsen fungerar framför oss. För mig blir målet alltid, "Vad är unikt med den här filmen och dessa karaktärer?" Inte att tänka på någon annan film eller något påskägg, som är en intellektuell handling, inte en känslomässig sådan. Man vill att filmen ska fungera på en känslomässig nivå.
 
Det låter inte som om Mangold kommer att regissera någon Marvel-film inom närmsta framtid men vi har höga förväntningar på Dylan-filmen där Chalamet sjunger själv.
| 25 juli 2024 14:00 |