Serie

Skribent

Alexander Kardelo

18 oktober 2024 | 07:00

En månad kvar till ”Dune: Prophecy” - nu vet vi mer om nästa episka serie på Max

MovieZine besökte New York Comic Con för att möta skådespelarna som bygger ut Dune-universumet.
Frank Herberts universum är fortfarande långt ifrån färdigutforskat. Nu får Denis Villeneuves två ”Dune”-filmer sällskap av tv-serien ”Dune Prophecy”, en prequel som utspelar sig tusentals år innan Paul Atreides satte sin fot på planeten Arrakis.
 
Annars är mycket sig likt. Vi kommer få möta kungligheter och ta del av familjefejder, Shakespearianska intriger och spektakulära sci-fi-miljöer.
 
Jag är på plats på Comic Con i New York, där streamingtjänsten Max under torsdagen bjöd in till en paneldiskussion inför den efterlängtade premiären. Skådespelarna Olivia Williams, Emily Watson och Travis Fimmel var på plats ihop med seriens showrunner Alison Schapker och producent Jordan Goldberg för att bjuda fans på en purfärsk trailer från "Dune: Prophecy" och teasa nya detaljer om serien.
 

Mytomspunnet systerskap står i centrum

 
Serien fokuserar på det mystiska och mäktiga systerskapet Bene Gesserit, som vi nu kommer få lära oss mer om under loppet av sex avsnitt.
 
Alison: Det utspelar sig 10 000 år innan filmerna. Vi befinner oss i skuggan av krigen som mänskligheten har utkämpat mot tänkande maskiner. Vi är på andra sidan av det vi nu ser hända i världen, uppkomsten av artificiell intelligens, så serien tacklar vad som händer efteråt. Ett nytt imperium byggs, ett nytt samhälle skapas. Vi fokuserar på Systerskapet, en organisation som så småningom ska bli Bene Gesserit. Det är vad vår serie utforskar.
 
Large d4e3a1b0b1508113c8bbc5b9cae45525 emily watson olivia williams
 
Mytologin kan verka överväldigande, med systerskap hit och dit, olika hus som kämpar om makten, sandmaskar, och kryddan - vad gör den ens? Men seriens producent Jordan Goldberg hävdar att man kan ge sig på "Dune Prophecy" utan att ha läst böckerna eller sett Villeneuves två filmer.
 
Jordan: Man måste säga att boken är en grundpelare till mycket av den moderna sci-fi vi ser. Mycket av det som har kommit under de senaste årtiondena inspirerades av "Dune" och Frank Herbert. Men - det här är en originalserie från HBO. Det innebär en karaktärsdriven och tankeväckande serie som ständigt överraskar.
 
Alison: Har man läst böckerna så tror jag att serien blir väldigt belönande. Det kommer alla "Dune"-fans känna, att serien är precis så nyanserad som den här världen kräver. Men en del av det roliga med att göra en prequel som utspelar sig tusentals år innan filmerna är att det är en bra startpunkt, även om du ännu inte är bekant med "Dune".
 
Large d4e3a1b0b1508113c8bbc5b9cae45525 emily watson as mother superior valya harkonnen
 

Harkonnen-systrarna kommer från en dysfunktionell familj

 
Två av huvudrollerna i "Dune Prophecy" spelas av Emily Watson och Olivia Williams, som Valya Harkonnen respektive Tula Harkonnen. De är två eleganta och möjligen lömska damer som kommer från, vad Watson kallar, "en riktigt störd familj".
 
Emily Watson: De har haft en riktigt hemsk barndom som har påverkat vilka de är. Ingenting i den här världen är gott eller ont. Men allt är äventyrat och märkligt. Men min karaktär bestämmer sig att visa vägen för resten av mänskligheten, det är hennes ambition.
 
Olivia Williams: Och jag spelar den missförstådda lillasystern. Jag är också en missförstådd lillasyster så det kunde jag relatera till. Det första som Emily och jag gjorde när vi började jobba med våra roller var att titta på porträtt av Drottning Elizabeth I och Mary Queen of Scots, för att se hur en riktigt störd familj kunde se ut.
 
Emily Watson: Olivia och jag har känt varandra länge. Vi var med i Royal Shakespeare Company för många år sen. Så vi förstår den här typen av drama. Det var roligt att spela, och utmanande, för de är på många sätt trasiga karaktärer.
 
Large d4e3a1b0b1508113c8bbc5b9cae45525 dune prophecy desmond 1x1 fb
 
I serien möter vi också Travis Fimmel, känd från bland annat "Vikings" och "Warcraft", som spelar en mystisk och nyskriven karaktär vid namn Desmond Hart.
 
- Min karaktär har en del mentala problem som han försöker reda ut. Jag kände mig typecastad... Men manuset är fantastiskt. Man vet inte riktigt om han är god eller ond. Men han är onekligen driven, han försöker hitta någon som jävlades med honom som barn.
 
- Jag var så glad över att få spela en rollfigur som inte finns med i böckerna. Det är en gåva, för man kan skapa vad man vill. Jag uppskattar det enormt, det ger mig mycket svängrum för att leka, ha kul och testa saker utan att behöva kopiera något.
 
Large d4e3a1b0b1508113c8bbc5b9cae45525 mark strong jodhi may
 

En fantasyvärld full av intriger och maktspel

 
Precis som "Dune"-böckerna är tv-serien en tät berättelse som kräver din fulla uppmärksamhet.
 
- Serien belönar de som tittar noga. Här finns karaktärer med dolda motiv, hemliga agendor, många maktspelare som gör sina drag. Man gör bäst i att titta upp från telefonen så mycket man kan, förklarar Alison Schapker.
 
- Samtidigt så är det en rolig berg-och-dalbana till serie. Det är vad vi har försökt göra. Och mycket handlar om våra skådespelare och karaktärerna de spelar. Det hade inte funkat om man inte är investerad i karaktärerna.
 
De sex avsnitten kommer berätta en hel och avslutad historia, även om det finns förhoppningar om fler säsonger. Seriens showrunner berättar mer om vad tittarna kan vänta sig:
 
Alison: Ni kan se fram emot en riktig titt på Bene Gesserit. Vi kommer gå bakom mystiken i filmerna. De har stor makt men de döljer sig och är fängslande hemlighetsfulla. En spännande sak med serien är... vi vill såklart inte ta bort mystiken, men vi kommer gå bakom stängda dörrar och se hur de arbetar.
 
- Det här är också början på Harkonnen-familjen innan de blir de monster som man ser 10 000 år senare. Här sås ett frö, då vi ser människor som kan gå långt för att nå sina mål.
 
Jordan: Och "Dune" är känt för så mycket. Serien kan dra nytta av politiska intriger, action och äventyr, romantik... och avsnitt 2 är ett otroligt skräckavsnitt. Det finns så mycket här som publiken kommer att älska.
 
Large d4e3a1b0b1508113c8bbc5b9cae45525 olivia williams as reverend mother tula harkonnen 0
 

"Dune"-fansen kommer känna igen sig

 
Samtidigt var det viktigt att behålla estetiken från de två "Dune"-filmerna så att tv-serien kunde ses som en naturlig förlängning av samma franchise.
 
Alison: Filmerna satte ribban högt och låste upp "Dune" för många. Vi ville definitivt sträva efter att vara värdiga att få låsa upp ett annat hört av samma universum. Jag hoppas att fansen fortfarande ska se det här som en ny berättelse som hör samman med filmerna. Vi älskar vad Denis gjorde och gör vårt bästa för att leva upp till samma nivå.
 
Olivia Williams tillägger:
 
- Emily och jag har varit med ett tag och sett en hel del inspelningsplatser. Men det fanns praktiska miljöer i den här serien som fick mig att tappa hakan. Det var otroligt. Det är inte bara datorgrafik, det var helt häpnadsväckande.
 
"Dune: Prophecy" får svensk streamingpremiär på Max den 18 november.
| 18 oktober 2024 07:00 |