Serie

Skribent

Robin Andersson

27 april 2019 | 19:00

Svensktäta "Chernobyl" visar den hemska sanningen bakom olyckan

HBO Nordic lanserar en rysande välregisserad miniserie om kärnkraftolyckan i Tjernobyl. En olycka som kom att påverka en stor del av världen. Men vems fel var det egentligen?
1986 skedde en olycka som kom att påverka hela världen. Tjernobylolyckan. En explosion i ett kärnkraftverk norr om Kiev, Ukraina, som skapade ett moln fyllt av radioaktiva partiklar som spred sig med vinden.

Nu gör HBO en miniserie om vad som faktiskt hände den där kvällen 1986, och vad påföljderna blev.
 
Flera svenska stornamn är inblandade. Samtliga avsnitt kommer att regisseras av den svenske regissören Johan Renck ("Bloodline"). Framför kameran kommer vi att få se svenskarna Stellan Skarsgård, Fares Fares, Alexej Manvelov ("Innan vi dör") och David Dencik ("Störst av allt").
 
Serien får svensk premiär 7 maj och vi har sett 3 avsnitt.
 
 
Direkt inleds serien med en smäll, nämligen kärnkraftexplosionen som startade det hela. Vi får se det från flera olika perspektiv, både från arbetarna inne i kärnkraftverket, och från de högsta cheferna i dåvarande sovjetunionen. Allt eftersom får vi se dagarna och veckorna efter explosionen, hur städerna runt omkring påverkas och hur de drabbade människorna led av de radioaktiva ämnena i sin kropp.

Det finns två anledningar till att jag verkligen rekommenderar den här serien. Den första är att det är en otroligt jobbig syn att se de drabbade sakta förtvina av sina skador. I många fall vardagshjältar. Brandmän, militärer. Hur endast ett litet felsteg kan göra att du förlorar benet. Det är också jobbigt att se alla friska och glada människor springa runt och ha roligt, endast ett par kilometer från olyckan. Vi vet hur det ser ut idag, och vetskapen om hur framtida tjernobyl ser ut, gör att man får lite ont i magen av att se hur det såg ut innan allt gick åt skogen.

Den andra anledningen är att det är otroligt fascinerande att lära sig vad som faktiskt hände bakom stängda dörrar. Det fanns nog fler chefer som ville förneka skaderisken och dölja olyckan för världen, än vad det fanns människor som ropade på hjälp. Så fort någon hade sanningen, belönades man med en utskällning. Så fort någon insåg konsekvenserna, blev man tystad. Det är tufft att se hur man hade kunnat minska ner skadorna, bara genom att acceptera faktum tidigare. Svaren fanns framför en, men man valde att ignorera dem, med rädsla för att Sovjet skulle få dåligt rykte. Se hur det gick.
 
 
Det märks att man har lagt ner mycket kärlek i produktionskvalitén i den här serien. Framförallt i ljudproduktionen. Vare sig man befinner sig i ett konferensrum eller i en radioaktiv läcka, känner man ett obehag orsakat av den skärande musiken. Det är sällan en tyst stund, vilket gör att man knappt får tid att kippa efter andan.

Det är alltid kul att se Stellan Skarsgård och här får han spela en benhård rysk chef som får en oväntad karaktärsutveckling, vilket jag gillar.

“Chernobyl” känns som en välgjord katastroffilm, där man får se varje beslut och handling, och sen se konsekvenserna av dem. Renck har lyckats briljant med att sakta visa hur katastrofen utvecklar sig. Det är på många sätt läskigare än att se en hastig och explosionsfylld olycka vi ser i många domedagsfilmer. Och när de radioaktiva stoften flyger och landar på de totalt oskyldiga små barnen, kan man inte annat än att känna ilningar längs ryggraden.
 
 
"Chernobyl" har premiär på HBO Nordic 7 maj. Vågar du titta?
| 27 april 2019 19:00 |