Film

Skribent

Emil Skelterwijk

30 april 2016 | 18:00

Filmer ”baserade på sanna historier” som inte är så sanna

Från "Braveheart" till "The Revenant": hur verkliga är de verkligetsbaserade filmerna?
Orden ”Baserad på en sann historia” är som trans för oss, ungefär på samma skala som om du hade upplevt en potatis vissla. Men som min omtänksamma mor alltid sa: Bakom varje ”sanning” står en framgångsrik bluff och gör helikoptern. Så låt mig nu få äran att pulvrisera sanningen hos några av era favoritfilmer och en gång för alla få dig att tänka en extra gång när du ser på ”verklighetsbaserad film”!

Fargo (1996)




Som många av er säkert har sett i de två fantastiska säsongerna av TV-serien, börjar även själva filmen från 1996 med just orden ”This is a true story”. Men hör och häpna kära läsare – det hela är lika sant som att kalla flyttstädning för helgnöje. Bröderna Coen satte dit texten som ett skämt och ack som vi gick på det.

Jakten på lycka (2006)




Det är få på denna syreförmögna planet som inte blev förälskade i den verklighetsbaserade filmen ”Jakten på lycka”. Men Chris Gardner, som Will Smith så vackert porträtterar, var inte riktigt den där Årets pappa som de ville utge honom för att vara. Han var frånvarande och omedveten om var hans son befann sig under en lång tid när han försökte få jobb. Och det var inte på grund av parkeringsbiljetterna Chris blev arresterad utan för att han tydligen slagit sin före detta fru. Inte lika förälskade längre, va?

A Beautiful Mind (2001)




Oscarsbelönat, kritikerrosat och en odödlig klassiker i våra dvd-samlingar… bluray-samlingar… digitala filmkatalog (självfallet lagligt nerladdade). Men det osar död råtta omkring ”baserade på en sann historia”-biten. I filmen tackar John Nash (Russel Crowe) sin fru under sitt nobelpristal. Det talet har aldrig hänt då han inte blev inbjuden på grund av sitt ostabila tillstånd. Vad han dock har sagt är att han önskade vinna priset själv istället för att dela det då han behövde pengarna. What a beautiful mind…

Braveheart (1995)




Mel Gibsons ikoniska blå krigsmålning är det nog få som någonsin kommer glömma. Synd, för det stämmer tyvärr inte riktigt med verkligheten. Krigsmålningen är ikoniskt för Skottland men slutade användas flera hundra år innan Bravehearts tid. Och att de skulle bära kilt vid det tillfället stämmer heller inte. Det skulle dröja tre århundraden till.

Argo (2012)




Många gånger vill Amerika framställa sig som jordens hjältar på film. "Argo" är inget undantag. Men denna gång var det inte Amerika eller CIA som räddade dagen. Det var i princip helt och hållet kanadensarna. Så förklarade till och med USA:s förre president Jimmy Carter. Men vi lovar att inte sno Oscarn från dig, Ben!

The Revenant (2015)




Filmen som till slut gav en Oscar till DiCaprio och tyvärr avslutade en underbar meme-mobbingperiod. Och visst är det med en ”inspirerad av en sann historia” han skulle få klämma på sin egen guldgubbe. Men sätter man luppen över denna historia ser man snabbt hålen. För det första finns inga belägg att Hugh Glass (mannen Leonardo gestaltar) hade en son. Och framför allt inte att han blev mördad av sina måttligt skojfriska kollegor. När Hugh Glass sen mirakulöst vaknade från de döda var det inte för någon hämnd han letade upp de som begravt honom utan för att få tillbaka sina grejer. Framförallt sitt gevär! Men producenterna insåg väl att ytterst få hade velat se en man motiveras av att halvdöd korsa den tuffaste av natur för att få tillbaka sin bössa. 

Man ska helt enkelt inte tro på allt man ser. Vet du någon film som är "baserad på en sann historia" som kanske inte är så sanningsenlig?  
| 30 april 2016 18:00 |