Om du inte har hört talas om den grekiske regissören och manusförfattaren Christos Nikou ännu, så är det inte ett dugg förvånande. Inför premiären av hans första engelskspråkiga film "Fingernails" hos Apple TV+, så hade han trots allt bara släppt den grekiska långfilmen "Apples" (2020) innan.
Men redan i sin andra långfilm har han de Oscarsnominerade skådespelarna Jessie Buckley ("The Lost Daughter") och Riz Ahmed ("Sound of Metal") i två av huvudrollerna och Golden Globe-vinnaren Jeremy Allen White ("The Bear") i en annan. Båda hans filmer har dessutom producerats av den tvåfaldigt Oscarsvinnande skådespelerskan Cate Blanchett ("Carol", "Blue Jasmine"), som själv står på kö för att få dyka upp i någon av hans kommande filmer.
Paul Thomas Anderson, Wes Anderson, Quentin Tarantino, Lars von Trier, Nicolas Winding Refn, John Carney och David Lynch är alla fina exempel på filmskapare som både skriver och regisserar filmer som är helt fantastiska. Men samtidigt ofta (minst sagt) speciella på ett sätt som gör att långt ifrån alla tittare kommer att kunna uppskatta varje film. Jag tror ni vet precis vad jag menar. Christos Nikou har med bara två långfilmer under bältet, utan tvekan redan bevisat att han har en minst lika speciell och egen ton i sitt filmskapande. Och det är uppenbarligen något som lockar skådespelarna till att vilja arbeta med honom.
I Nikous debutfilm "Apples", som gjort succé på olika filmfestivaler över hela världen, så fick vi följa en medelålders man som råkade ut för en pandemi som plötsligt fick delar av världens befolkning att helt tappa minnet. Sedan fick vi följa honom medan försökte bygga upp sitt liv på nytt, utan att veta vem han egentligen varit i hela sitt liv... eller om han ens brukade gilla äpplen. På Venedigs filmfestival föll Cate Blanchett för filmen och har sedan dess backat upp Nikou, med hopp om att själv få dyka upp i någon av hans filmer i framtiden.
Han hade redan en idé för "Fingernails", en film som utspelar sig i en retrofuturistisk framtid där det är möjligt att få veta - med hundra procent säkerhet - ifall du och din partner faktiskt älskar varandra. Förutsatt att du och din partner är villiga att offra en varsin nagel, som behöver dras ut på ett sätt som i andra filmer hade varit en hemsk tortyrscen, så kan ni ta reda på om det är värt att fortsätta med relationen eller inte.
Men hur ser en värld ut där det går att ta reda på om det man känner är sann kärlek? Det är ringarna på vattnet av den frågan som vi får följa i "Fingernails", när Buckleys och Ahmeds karaktärer börjar arbeta på det företag som utför kärlekstesterna. Särskilt komplicerat blir det med tanke på att Buckleys karaktär är en av få som faktiskt lever tillsammans med någon (Jeremy Allen White) som hon testat positivt med.
Personligen älskar jag tonen och frågeställningarna som karaktärerna ställs inför i "Fingernails". Men precis som med regissörerna jag nämnde ovan, så lär det här knappast vara en film som kommer gå hem i varje hushåll. Något säger mig däremot att Nikou kommer att få ännu lättare att locka till sig intressanta skådespelare till sina kommande filmer. Och om några år kanske vi alla känner till den grekiske manusförfattaren och regissören desto bättre. Här nedan kan du i alla fall läsa MovieZines snack med Nikou inför premiären av "Fingernails":
Christos Nikou under intervjun med MovieZine.
Din första film var på grekiska och nu tar du steget över till engelska, med några otroligt duktiga skådespelare i huvudrollerna. Var det någon skillnad alls i din process att skapa film på ett annat språk? Jag tycker att du har en så tydlig och annorlunda ton i ditt filmskapande.
- Det cinematiska språket är det samma. Jag tror att det viktigaste oavsett om du gör en film på grekiska, engelska eller vilket annat språk som helst, är att behålla din egen ton och kreativitet vid liv. Och båda mina filmer är väldigt personliga berättelser, där vi verkligen visste vad vi ville skapa. Det var inte svårare att göra det på engelska den här gången, faktiskt.
"Vi försökte skapa något tidlöst."
Jag kan tänka mig att många kommer snacka om Jessie Buckleys och Riz Ahmeds fina insatser i filmens två största roller. Men jag skulle vilja passa på att lyfta fram Jeremy Allen White lite extra här. Skulle du kunna berätta lite om hur tankarna gick när ni skulle rollsätta hans karaktär? Faktumet att han tillåts vara en helt vanlig och godhjärtad man istället för ett as, gör verkligen att "Fingernails" står ut ur mängden.
- Det är precis så som du säger, tack för att du nämner det! När vi fick med Jessie och Riz i projektet, så visste vi att det inte skulle fungera om vi plockade in någon som såg ut "som en skurk" i den sista stora rollen. Vi behövde någon som kunde vara så pass bra att publiken omöjligt kunde veta vem Jessie borde välja mellan i slutet. Och han är verkligen inte en dålig person över huvud taget.
- Om vi hade gjort filmen på ett "typiskt amerikanskt sätt", så hade han med största sannolikhet varit en klart sämre människa. Men det är mycket mer kraftfullt, enligt mig i alla fall, när man inte riktigt kan veta åt vilket håll det lutar.
Det finns vissa sci-fi-element i grunden av "Fingernails", utöver de romantiska delarna alltså, men hur skulle du själv beskriva vilken genre den här filmen rör sig mest i?
- Vi försökte skapa något tidlöst. Vi har en referens till "Notting Hill" i filmen, eftersom Hugh Grant är den enda som vet vad sann kärlek är. Men vi ville skapa något som ändå kunde kommentera hur teknologiska framsteg har påverkat hur vi som människor upplever kärlek idag.
- Sedan var tanken att det skulle kännas lite mer kraftfullt om berättelsen utspelade sig i en mer jordnära och verklighetsförankrad version, snarare än något mer uppenbart åt sci-fi-hållet. Det här är mer av en "tänk om"-historia.
"Fingernails" finns nu tillgänglig hos Apple TV+. "Apples" finns att se hos Cineasterna och Draken Film, samt hyras på alla vanliga ställen.
Läs också: "Flora and Son" är höstens charmigaste nya långfilm
Kommer du att ge "Fingernails" en chans hos Apple TV+? Kommentera gärna nedan!