Film

Skribent

Andreas Samuelson

10 augusti 2024 | 16:00

Floppen som blev en kultklassiker - 1980-talets knäppaste science fiction-komedi fyller 40 år

Det stjärnspäckade äventyret floppade när den kom men blev snabbt en kultklassiker. Idag fyller ”Hotet från åttonde dimensionen” 40 år.
"Hotet från åttonde dimensionen” hade all potential att bli en publikfavorit när den kom ut 10 augusti 1984. Det var Oscarsnominerade manusförfattaren W. D. Richters (”Brubaker”) regidebut. Den blandade action, science fiction, komedi och romantik. Och ensemblen bestod av sevärda namn som Peter Weller, John Lithgow, Ellen Barkin, Jeff Goldblum och Christopher Lloyd.
 
Handlingen följer fysikern/neurokirurgen/testpiloten/rockstjärnan Buckaroo Banzai (Weller) som under en testkörning av en jetbil hamnar i den åttonde dimensionen. Där stöter han på en grupp utomjordingar som han snart måste bekämpa för att rädda världen.
 
Studiochefen David Begelman ska ha lagt sig i produktionen och krävt att man klippte bort flera scener, inklusive en prolog med Jamie Lee Curtis. Richter ska senare ha kallat Begelman ”vår fiende under hela filmen”.
 
Filmen floppade och drog bara in lite över 6 miljoner dollar på en 17 miljoners budget. Men med åren har den blivit en kultklassiker och har följts av både böcker, serietidningar och ett TV-spel.
 
Se trailern nedan:
 
 
Här kan du se ”Hotet från åttonde dimensionen”:
Streama på Prime Videos tilläggskanal MGM
Hyr/köp på iTunes
| 10 augusti 2024 16:00 |