Streamingtips

Skribent

Martin Persson

10 augusti 2024 | 15:00

Nu på SVT Play: M. Night Shyamalans bästa thriller fyller 25 år

Filmen som satte Shyamalan på kartan som twisternas mästare.
M. Night Shyamalan är ett synnerligen minnesvärt namn inom filmen.
 
Vare sig man älskar eller hatar hans stil går det inte att förneka att den minst sagt unike regissören gör som han vill och struntar blankt i sina kritikers klagoord. ”Trap” är senast i tur och lika delad i folks uppfattning som alltid.
 
”Sjätte sinnet” är inte Shyamalans första film, men ses oftast som både hans debut och höjdpunkt. Att få med sig kända skådisar har inte varit något större problem under regissörens karriär, men i denna film utnyttjas de verkligen till det yttersta i några av sina bästa roller.  Bruce Willis spelar mot sin tids största barnskådis Haley Joel Osment och Toni Collette har även en större biroll som mor till Osments karaktär. 
 
Filmen handlar om en psykolog (Willis) som efter en traumatisk händelse med en föredetta patient tar sig an en ung utstött pojke som är besatt av tanken på att han kan se spöken. Hur ska han hjälpa honom och finns det kanske någon sanning i hans förehavanden?
 
Mer än så bör ej avslöjas om filmens handling, för Shyamalan sätter verkligen standarden för vad en plot twist bör vara. Tänk dig ”Rymdimperiet slår tillbaka” eller ”De misstänkta”, fast kanske ännu mer chockerande.
 
För den som främst är bekant med M. Night Shyamalans senare mer kontroversiella filmografi kan det kännas chockerande, men denna film nominerades faktiskt till ett flertal Oscars – däribland ”Bästa film”, ”Bästa manus” och ”Bästa skådespelare” för Toni Collette och Haley Joel Osment. 11 år gammal var Osment en av de yngsta att nomineras för ett sånt prestigefullt pris.
 
Filmen ligger sedan många år tillbaka på IMDb:s topp 250 lista över tidernas bästa filmer och fyller nu 25 år!
 
Streama den spännande thrillern ”Sjätte sinnet” nu på SVT Play!
| 10 augusti 2024 15:00 |