Film

Skribent

Paul Dakwar

10 augusti 2024 | 18:00

Visste du att... "Alien" fick nästan Meryl Streep i rollen som Ripley

Sigourney Weaver är född till att spela Ripley i "Alien". Men visste du att rollen nästan gick till Meryl Streep?
I filmhistorien finns det alltid fascinerande "tänk om"-ögonblick. Al Pacino hade kunnat vara Han Solo, Chris Farley hade kunnat vara Shrek, och Nicholas Cage blev nästan Superman.
 
Den ikoniska rollen som Ellen Ripley i Ridley Scotts "Alien" (1979) gick också igenom en liknande process. Vi kan idag inte tänka oss någon annen än Sigourney Weaver i rollen som Ripley. Hon föddes för att axla rollen som den aliendödande austronauten. Men ursprungsplanen var att den flerfaldigt Oscarsbelönade Meryl Streep skulle spela rollen.
 
Vid den tidpunkten stod både Streep och Sigourney Weaver på tröskeln till storskalig berömmelse, och det var ett svårt beslut att välja rätt skådespelerska för rollen. En riktig dragkamp, med andra ord.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Meryl Streep var en stark kandidat för att spela Ripley, men på grund av tragiska omständigheter förändrades castingplanerna. Streeps make, John Cazale, gick bort i cancer under denna tid.
 
Detta påverkade hennes möjligheter att ta sig an nya projekt. Istället fick Sigourney Weaver jobbet, som med sin äkta och kraftfulla prestation definierade karaktären och banade väg för en ny typ av kvinnlig actionhjälte.
 
Weavers porträttering av Ripley blev ikonisk. Även om Streep fortsatte sin väg mot att bli en av de mest respekterade skådespelerskorna i Hollywood, är det är svårt att föreställa sig någon annan än Weaver som Ripley.
 
Vem tror du också hade kunnat axla rollen som Ripley?
| 10 augusti 2024 18:00 |