TV-tips

Skribent

Martin Persson

14 oktober 2024 | 12:00

På tv inatt: En av 70-talets vassaste blaxploitation-filmer - "Foxy Brown" är otroligt underhållande

Gillar du Tarantinos filmer ska du absolut kolla in denna klassiska B-film med Pam Grier från 1974.
SVT:s public service-utbud är en alltid lika spännande blandning.
 
Kanske är de djupsinniga och ofta utländska dramafilmerna det som först kommer i åtanke, men kanalen bjuder i regel på intressanta bitar från alla håll i filmhistorien.
 
En sådan, som mig veterligen inte varit alltför vanligt på SVT, är en så kallad ”blaxploitation-film”.
 
Begreppet syftar en filmgenre som växte fram under 70-talet. I takt med medborgarrättsrörelsens frammarsch ville man att det skulle ges ut filmer som var specifikt gjorda för en mörkhyad publik och gjorda av mörkhyade filmskapare. Fokuset var ofta överdrivet våld, sex och i traditionella Hollywood tabulagda ämnen, med alltid lika roliga posters som medföljde.
 
Ofta var budgeten låg och ambitionen, med handen på hjärtat, kanske inte den högsta – men det finns en slags charm i dessa kultfilmer och den ni snart ska få se är en av de klart mest kända i genren.
 
”Foxy Brown Livsfarlig hämnare” släpptes 1974 och  har, liksom väldigt många av tidens blaxploitation-filmer, stjärnskottet Pam Grier i huvudrollen. Det är faktiskt en av filmens tidiga actionhjältinnor. Foxy blir kär i en knarkspanare som blir brutalt mördad av ett gäng. Hon bestämmer sig då för att på egen hand ta hämnd i ett rafflande, enormt underhållande och härligt cheesy krig mot staden.
 
Få filmer skriker 70-tal på samma sätt som ”Foxy Brown”, på bästa sätt. Allt från filmens soundtrack, atmosfären, effekterna och den lättsamma tonen som ändå tar sig själv på största allvar.
 
Filmen var från början tänkt att vara en uppföljare till regissören Jack Hills tidigare blaxploitation-rulle ”Coffy”, men det fick skrivas om i sista stund då studion inte ville ha en uppföljare av oförklarliga skäl. Strulet bakom kulisserna bidrar till charmen än mer och hur man lyckades få det att funka, samtidigt som det är en något medvetet röra.
 
Gillar du stilen i Quentin Tarantinos filmer som hyllar obskyra B-filmer och 70-talstonen är ”Foxy Brown” klart något för dig och det är en film som är svårt att inte älska, minst sagt. Valet av Pam Grier som huvudrollsinnehavaren i "Jackie Brown" är knappast en slump. 
 
Kolla in vår härliga lista med de 10 coolaste blaxploitation-filmerna!
 
”Foxy Brown” visas inatt 00:10SVT1. Streamar även gratis på SVT Play och streamar på Prime Video.
 
Som en hyllning till blaxploitation-genren kan ni även kolla in videon nedan som lyfter fram de bästa scenerna i ett antal filmer!
 
| 14 oktober 2024 12:00 |