”Gilmore Girls”-recensionen var en av de första jag skrev för MovieZine och ”Kaffestin småstadsromantik” sammanfattar fortfarande serien väl.
Att uppföljaren släpps i samband med att julfirandet börjar är som snö på julafton - bästa klappen man kan tänka sig. Det är dessutom väldigt passande eftersom invånarna i Stars Hollow tar högtidsfirande på blodigt allvar.
Kontrasten mellan Lorelai och Rorys okonventionella liv och den överdrivet hemtrevliga atmosfären är en av sakerna som gör ”Gilmore Girls” speciell. Man får klä ut sig till pilgrim på Thanksgiving och bära stickade tröjor med Rudolf på samtidigt som det är okej att fritera kalkonen och flytta fram julen vid behov.
Det behövs väl knappt sägas, men mina förväntningar på denna fortsättning var höga. Glädjande nog infriades de till stor del även om jag sitter kvar med en besk eftersmak av johannesört. Jag delar härmed totalt ut fem nybryggda kaffekoppar och två koppar fisljummet örtte till avsnitten ”Vinter” och ”Vår”.
Kaffekopp 1: Grant Lee Philips
”Gilmore Girls” vore inte komplett utan den småbittra trubaduren i sin deprimerande bruna kavaj. Hans väna stämma kompletterar Stars Hollow överdådiga juldekorationer som senap på julskinkan. Det känns tryggt att igen se honom sjasa bort andra wannabe-män-med-gitarrer. Självklart sjunger han dessutom på en jullåt: ”The fireplace is crackling giving all that warming Christmas glow.”
Kaffekopp 2: Paris och Michelle som ilskna små bin
För er som undrat huruvida man förändras med tiden har Paris och Michelle svaret på frågan – nej. Den nostalgiske kan pusta ut. Paris är varken mindre neurotisk eller mer trevlig. Både hon och Michelle fortsätter skapa dramatik och Paris måste hantera någon som tyvärr ”started with creativity.” Något hon finner lika djupt upprörande som att börja med droger.
Kaffekopp 3: ”I didn't get into Harward. I had sex, but...”
Dialogen har alltid varit en av de största behållningarna med serien och den håller fortfarande måttet. Manuset briljerar ständigt med rappa repliker och underfundiga popkulturella referenser. Redan under första scenen i ”Ett år med Gilmore Girls” får vi höra att Rory blivit ”Goop'd” och hon ställer sig frågan var Superman ska byta om i fall han mellanlandar i Stars Hollow i jakt på Ben Affleck.
I rask takt lyckas uppföljaren leverera några minnesvärda repliker, såsom ”Any outfit you'd wear without underwear is your lucky outfit” och Lorelais kommentar angående Rorys yrkesval ”I wish she was a groupie, I'd get better tickets.”
Dessutom sägs Emily Gilmore inte rå på Lorelai på grund av hennes ”Wonder Woman stamina and twinkies”.
Kaffekopp 4: Kirks nya jobb och husdjur
Kirk lär ha haft hela 62 olika yrken genom seriens sju säsonger. Han har gjort allt från att leverera svanar till bröllop, jobbat som mekaniker, producerat kortfilmer och sålt smink i stadens enda skönhetsbutik. Denna gång har han startat en firma som är väldigt närbesläktad med en viss app som börjar på U... Dessutom har han tagit sig an ett nytt husdjur. Vi får hoppas att det går bättre denna gång än det gjorde med katten Kirk.
Kaffekopp 5: Rorys killar
Rorys relationsstatus kommer inte göra er besvikna, möjligen måttligt förvirrade, men så har Rory alltid varit velig. Skaparna har lovat att vi ska få återse alla Rorys ex, men på nio år har hon även lyckats leta upp några nya ansikten. Vissa utklädda i mer tveksamma maskeradkostymer. Spekulationer kring huruvida Rory kommer sluta upp som ensamstående mamma cirkulerar också ute i etern, men inget är ännu bekräftat.
Tekopp 1: Kontroversiell kvinnofråga och stereotyper
Trots att serien aldrig varit uttalat politisk har den genom gestaltningen av sina kvinnoporträtt i allra högsta grad varit feministisk. Därför blir det extra känsligt att ”Gilmore Girls – A Year in The Life” tar sig an ett hett diskuterat ämne som de sedan knappt tar ställning i. Det känns smått olustigt. De försöker bemöta det med humor, men med tanke på vilken kvinnofråga det är blir det mest märkligt. Och Mrs. Kim hade nog mått bra av en uppdatering.
Tekopp 2: Åldras med värdighet
På sätt och vis skulle jag vilja jämföra ”Gilmore Girls” med Linklaters ”Before”-trilogi. Detta eftersom båda är dialogbaserade och följer samma människor med ett bestämt antal års mellanrum. Men där Delpy och Hawke åldrats med värdighet ser tyvärr Lorelai och Rory för mycket ut som airbrushade 80-tals-affischer. Jag saknar dessutom Lorelais töntiga T-shirts och plyschpolos (de måste definitivt bytt stylist).
Det känns trist att behöva diskutera utseende, och det blir nästan kontraproduktivt, men Lorelai kunde gott bjudit på något djupare smilgropar.
Tacochockbonus! Rory sportar
Jepp, Rory har gett sig i kast med en sport, vilken säger jag såklart inte eftersom det ska vara spoilerfritt. Vad jag kan avslöja är att vi får se Lorelais och Rorys kök från ett helt nytt perspektiv! Och det sägs att vi äntligen ska få veta vilka de fyra sista orden är.
Eftersom koffein är starkare än tein kommer ändå nya "Gilmore Girls" troligtvis göra alla fans nöjda. Och jag hoppas på en hemlig graviditet så att vi vid nästa återträff får följa fyra generationer med viljestarka kvinnor.
"Ett år med Gilmore Girls" - fyra långfilmslånga avsnitt - har premiär på Netflix fredagen 25 november.