TV-tips

Skribent

Martin Persson

10 oktober 2024 | 04:00

På tv idag: 1940 kom en odödlig svensk klassiker av en av våra tiders största författare

Hjalmar Bergman tog sig till Hollywood, men det är här i Sverige hans arv bevarats med ett flertal litterära- och filmklassiker.
När man diskuterar vår moderna tids konstnärer och kulturikoner kommer inte sällan namn som August Strindberg, Karin Boye, eller i filmens värld alltmer troligt Ingmar Bergman upp.
 
Som uppvuxen i Örebro vore det dock dumt att inte uppmärksamma den lokalfödde Hjalmar Bergman, som blivit en av vår stads största ikoner och som under sin tid hade en väldigt framgångsrik karriär inom både litteratur och film. Många böcker som blev förlagan till film, samt manusarbete där han inspirerades av ikoner som Victor Sjöström och Charlie Chaplin blev det.
 
En av Hjalmars mest ikoniska böcker är ”Hans Nåds testamente”, som först filmatiserades av just Victor Sjöström redan 1919, men mer känt 1940 i filmen ni ska se idag.
 
Berättelsen utspelar sig nästan uteslutande på en herrgård där en åldrande baron ska offentliggöra sitt testamente vid sin födelsedag. Arvingen till hans förmögenhet kommer att bli hans unga oäkta dotter, något som inte faller övriga släktingar i smaken. Ett sublimt kammardrama med fantastiskt skådespel och vassa intriger väntar!
 
Några av tidens bästa skådespelare finns i rollistan, som Olof Sandborg, Alf Kjellin, John Ekman, Hjördis Petterson, Barbro Kollberg med flera. Möjligen säger dessa namn inte en modern publik särskilt mycket, men liksom Hjalmar Bergman var de alla giganter på sin tid och där vissa till och med verkade i Hollywood under en tid.
 
Olyckligtvis gick Hjalmar Bergman bort redan 1931, men filmen regisserades av hans svåger Per Lindberg och de flesta fantaster av författaren skulle nog påstå att man gjorde förlagan rättvisa.
 
Ta chansen och se en tidlös svensk klassiker och hylla samtidigt en av våra stora författare som inte bör falla i glömskan.
 
”Hans Nåds testamente” visas idag 16:00 på SVT1. Filmen streamar även gratis på SVT Play.
 
Vill du värma upp inför filmen med att se den ursprungliga Victor Stjöström-filmatiseringen från 1919 finns hela filmen tillgänglig på Youtube som public domain i sin helhet:
 
| 10 oktober 2024 04:00 |