Film

Skribent

MovieZine

10 september 2024 | 09:00

Här badar Kate Winslet i Hitlers badkar: "Det var självklart"

Ett ikoniskt fotografi av Lee Miller återskapas med detaljkänsla i dramat "Lee" - på bio 27 september.
Det är en av förra århundradets mest ikoniska, chockerande bilder - krigskorrespondenten Lee Miller sittande avklädd i Hitlers badkar.
 
Under inspelningen av nya drama-biografin "Lee" återskapades bilden detaljtroget med Kate Winslet i rollen som den berömda fotografen.
 
Det berömda fotot tas av Lee Millers vän, fotografen David Scherman. Denna morgon har de båda varit i Dachau och fotograferat befrielsen av koncentrationslägret, och nu tvättar Lee lägerdammet av sig i Führerns badkar i München, samma dag som Hitler och Eva Braun tar livet av sig i sin bunker i Berlin.
 
Lee har placerat ett foto av Hitler på badkarskanten, och sina leriga kängor på badrumsgolvet.
 
- Det var självklart för oss att bilden av Lee i Hitlers badrum måste finnas med i vår film, säger Kate Winslet.
 
 
"Lee" har varit den Oscarsbelönade stjärnans drömprojekt under många år, och förutom att ta sig an titelrollen är hon en av producenterna. Man får i filmen se Lee ta flera av sina mest kända foton från kriget. Kate Winslets starka känsla för Lee Miller och för möjligheten att få berätta hennes historia inspirerade teamet:
 
- Kates passion var smittsam - det var uppenbart hur mycket hon visste om och kände för alla rollfigurerna, säger Alexander Skarsgård som spelar Lee Millers stora kärlek Roland Penrose.
 
Den 27 september har filmen "Lee" premiär på svenska biografer.
 
| 10 september 2024 09:00 |