Den 7 april har "Vi i villa" premiär på Discovery+ och Kanal 5, som är en tv-serie baserad på boken med samma namn från 2008 av Hans Koppel.
Serien handlar om Anders (Mattias Nordkvist) som lever ett typiskt medelklassliv med fru, dotter, villa och vovve. Även om allt borde vara bra står parmiddagarna, renoveringar, semestertjatet och medelklassens förljugenhet honom upp i halsen och han känner sig instängd i förortslivet. Till slut får han nog och börjar trakassera sina grannar på olika sätt.
Regin står mångsysslaren Henrik Schyffert för, som senast gjorde filmen "Spring Uje spring" som vann tre priser på Guldbaggegalan 2021. MovieZine fick ett samtal med honom.
- Anledningen till att jag ville göra den var att den här historien om en trasig pappa som försöker laga sitt eget liv genom sin dotter var så stark. Han hade det tufft själv när han var liten, så när dottern råkar ut för samma sak så försöker han fixa sitt och hennes skit. Det är dessutom roligt att de kommer på att den här dumma idén att de ska sabba för andra, säger han.
I en intervju om "Zebrarummet" sa du till oss att det är lättare att göra drama än komedi. Vad skulle du säga att det är för genre på "Vi i villa"?
- Det är en samtida familjehistoria, med en överdrivet komisk energi. Skulle kalla det för en dramakomedi som är både rolig och på riktigt. Det finns en "sweet spot" där emellan som jag gillar. Sen är ju boken jäkligt kul och drastisk, så det hör till att serien också ska vara det.
Hur kom ni fram till att Mattias Nordqvist ("Vår tid är nu") skulle spela huvudrollen?
- Vi provade massa folk och alla var jättebra, så det var supersvårt. Han hade dock någon sorts sårbarhet som jag tyckte så mycket om. När han skulle göra de här taskiga grejerna kändes han inte elak, utan mer desperat. Det är lite en antihjälte, som jag tyckte han fick till bra. Det är också kul med någon vars ansikte inte har varit med i femtusen andra grejer. Sen är han tekniskt briljant. Han kan ramla, vara kärleksfull, rolig och gråta.
Du slog igenom på 90-talet med Killinggänget och har gjort mycket annat sedan dess. Hur tycker du att du förändrats som person och humormässigt sedan dess?
- På 30 år går man igenom mycket, lär sig mycket och testar olika saker. Jag tror att jag har blivit mer erfaren, helt enkelt, men jag är kanske också lite mer intresserad av riktiga grejer på något sätt. Man märker efter ett tag, att ska man lägga massa tid och kraft på att göra sånt här måste det handla om något som känns på riktigt, annars orkar man inte riktigt. Sen har jag också blivit ganska stilig. En bedagad herre, skrattar han.
Ett annat 90-talsgäng, Varanteatern, kommer snart tillbaka med en ny serie. Ska inte Killinggänget göra en comeback snart också?
- Det vore en jäkla telefonlina att dra i, men hör de andra av sig kommer jag. Jag skulle vara med, men du får ringa och fråga de andra vad de tycker.
Vad tyckte du om "Varan-TV" förresten? De var ju lite av en samtida konkurrent till er.
- Jag tyckte det var skitroligt. Det blev lite en Skåne mot Stockholm av någon anledning och vi dissade ibland varandra i intervjuer, men det var bra med lite konkurrens. Jag minns att jag skrattade åt deras grejer.
Vad händer härnäst för Schyffert?
- Jag ska vara skådis i en tv-serie jag inte får prata om och håller på att skriva ett manus till en ny långfilm. Jag tänkte också försöka göra lite standup igen. Det var fyra år sedan jag gjorde något sånt, men jag har inte orkat dra igång det riktigt. Jag vill göra något nytt, men kommer inte på något. Det är skitsvårt.
På Guldbaggegalan 2022 nämnde du oss under ett tal. Vet du har man uttalar MovieZine?
- Jaha, sa jag fel? Här ville man vara snäll, så blir man utskälld för att man uttalar det fel. Skämt åsido, så ville jag ha ett exempel på när man som skådespelare eller liknande letar efter bra kritik och dammsuger överallt. Ni har blivit såna vars åsikter börjar betyda något, då ni hållit på så pass länge. Det är också roligare än att säga typ Aftonbladet.
"Vi i villa" har premiär på Discovery+ och Kanal 5 den 7 april.