"It all ends" är taglinen till det absolut sista kapitlet i Harry Potter-sagan, och det är precis vad det gör, slutar. De inbitna fansen fäller en tår och hoppas på framtida projekt medan de som inte gillar den välkända trollkarlen tycker det ska bli skönt att slippa allt tjat och all uppståndelse. Vad man än tycker om Harry Potter måste man erkänna att det är ett ohyggligt stort och imponerande fenomen som berört och underhållit massvis med människor sedan den första boken kom ut år 1997.
Även om namnet Harry Potter idag får de flesta att tänka på Daniel Radcliffe och de filmer han skådespelar i har det inte alltid varit på det viset. Berättelsen om Harry Potter och hans färgstarka omgivning och vänner började inte på vita duken, utan i litteraturens magiska värld. Allt började med en författare som vi idag kallar för J. K. Rowling och en idé som hon börjat utveckla i början av 90-talet. Denna enkla idé har nu lett till sju böcker som tillsammans sålt i 400 miljoner kopior världen över samt den mest inkomstbringande filmserien genom tiderna. Med tanke på detta är det mycket intressant att ställa frågan om vem J. K. Rowling verkligen är och hur hon nått den oerhörda framgång som idag präglar hennes liv.
J. K. Rowling heter egentligen Joanne Rowling och kallas för "Jo", men när den första Harry Potter-boken skulle publiceras fruktade bokförlaget att yngre pojkar inte skulle läsa böckerna om de visste att det var en kvinna som skrivit dem. Hon blev istället tillsagd att ta två initialer och sitt efternamn, men eftersom hon inte har några mellannamn fick det bli ett K som en hyllning till hennes farmor Kathleen.
Joanne Rowling föddes den 31:e juli år 1965 i Yate, England. När hon var fyra år gammal flyttade familjen till Winterbourne, en närliggande by där Jo sedan gick i St. Michaels Primary School. Det har spekulerats i om hennes rektor på St. Michaels, Alfred Dunn, utgjorde inspirationen för Albus Dumbledore, något som man kan misstänka när man noterar att de två namnen har samma initialer.
Rowling skrev fantasy-berättelser redan i ung ålder som hon sedan läste för sin två år yngre syster Dianne som lyssnade med stor entusiasm. I intervjuer har hon berättat om en av hennes tidigaste berättelser, en story om en hare vid namn Rabbit som får mässlingen och därefter besöks av sina gamla vänner, exempelvis ett gigantiskt bi. Just harar och kaniner var ofta inkluderade i hennes berättelser, mycket eftersom både hon och Dianne önskade sig en hare. När hon började skriva dessa små berättelser var hon imponerande nog bara cirka fem år gammal och sedan dess har hennes drömmar och passioner alltid funnits inom skrivkonsten. Tråkigt nog ville Rowling aldrig erkänna det i sina yngre år, eftersom hon fruktade att alla skulle påstå att hon inte hade en chans.
När Joanne befann sig i de yngre tonåren gick den litterära utvecklingen i hastig takt, framförallt när hon fick boken "Hons and Rebels" av en släkting. "Hons and Rebels" är författaren Jessica Mitfords autobiografi som Rowling direkt fastnade för och Mitford blev en stor förebild. Detta ledde till att Joanne både skrev och läste mer än hon gjort tidigare. När hon senare började studera på University of Exeter läste hon bland annat klassisk litteratur, filosofi, historia och konst. Ett av sina universitetsår spenderade hon i Paris.
År 1990 befann sig Rowling på ett tåg mellan Manchester och London och fick då plötsligt idén om en ung trollkarl som går på en magiskola, en idé som på många sätt präglat vår popkulturella värld. Efter att ha skapat huvudkaraktären, Harry Potter, byggde hon sedan ett helt universum av karaktärer och situationer runt honom. Själva skrivandet av den första boken, "Harry Potter and the Philosopher's Stone", började direkt när hon nådde sin lägenhet efter tågresan. Många av seriens karaktärer är baserade på verkliga människor som stått Rowling nära. Bland annat är Hermione Granger en karikatyr av Rowling själv som 11-åring, näsvis och fullkomligt besatt av litteratur. Stora delar av Harrys bakgrund kom till när Rowlings mamma hastigt dog i december 1990. Eftersom hon kände att hon på något sätt behövde bearbeta sin sorg valde hon att fokusera på sitt skrivande och väva in sin egen story i Harry Potters värld. Just denna sorgliga bakgrund som många kan relatera till tror jag är en av huvudfaktorerna till att serien blivit så stor.
Rowling fortsatte sedan att arbeta med sin bok under sex års tid, medan hon bland annat jobbade som Engelskalärare i Portugal. Efter ett kortvarigt och misslyckat äktenskap med journalisten Jorge Arantes, även pappa till Rowlings första dotter, flyttade hon till Skottland för att komma närmre sin syster. På grund av skilsmässan och den arbetslöshet som hon hamnade i diagnostiserades hon med svår depression och övervägde att begå självmord ett flertal gånger. I ett tal som Rowling höll på Harvard University år 2008 berättade hon om hur hon under denna period nådde den absoluta botten, men sedan lärde sig hur hon skulle utnyttja den. Istället för att se livet som en djup svart avgrund började hon resa på sig och lägga allt fokus på det väsentliga, sin dotter och sitt skrivande.
År 1996 när "Harry Potter and the Philosopher's Stone" var helt klar skickade Rowling (tillsammans med sin nyfunna agent) sitt manuskript till 12 olika bokförlag och till hennes stora besvikelse blev boken nekad av alla. Det dröjde sedan ett helt år innan någon på riktigt nappade på boken, då förlaget Bloomsbury Publishing gav den klartecken och Rowling fick ett förskott på 1500 pund. Barry Cunningham som jobbar på Bloomsbury gav Rowling rådet att hitta ett "vanligt" jobb utöver skrivandet, eftersom chansen att göra pengar inom barnboksbranschen är minimal. Kort därefter fick Rowling ett stipendium på 8000 pund av The Scottish Arts Council för att hon skulle kunna fortsätta skriva. Dock var hon fortfarande tveksam på om hon helt skulle kunna livnära sig på sin dröm som kunde visa sig vara kortlivad om hon hade haft otur.
Det riktiga genombrottet kom när en rättighetsauktion hölls i USA där bokförlagen fick buda om vem som skulle ge ut boken. Scholastic Inc. vann till slut auktionen med ett bud på 105 000 dollar, en summa som Rowling själv sagt gjorde att hon nästan "dog" när hon hörde nyheten. Den första utgåvan av "Harry Potter and the Philosopher's Stone" publicerades för första gången den 30 juni 1997 och 1000 kopior trycktes upp till en början. Om man idag äger en av dessa originalkopior kan man få mellan 16 000 och 25 000 pund för dem. Boken blev snabbt mycket omtyckt och omtalad, samtidigt som den vann flera olika priser, bland annat Nestlé Smarties Book Prize och Children's Book of the Year på British Book Awards-galan.
Efter "Harry Potter and the Philosopher's Stone" och den stora succén som den boken utgjorde för Rowling har allt gått som på räls. Harry Potter är nu ett globalt varumärke som är värt en summa som snuddar vid 15 miljarder dollar, den sista boken, "Harry Potter and the Deathly Hallows" krossade alla säljrekord och sålde i 11 miljoner kopior under den första releasedagen i England. När den fjärde boken kom ut, "Harry Potter and the Goblet of Fire", bestämde sig Rowling för att inte placera boken inom tävlan i de stora boktävlingarna, enbart för att andra ungdomsböcker skulle kunna ha någon form av hygglig chans.
När Warner Brothers köpte filmrättigheterna till böckerna hade Rowling en del önskemål som de sedan har uppfyllt, bland annat att filmerna skulle spelas in i Storbritannien och ha en brittisk cast. Hon har även deltagit med råd och funderingar i manusprocessen när det gäller alla filmer och är också en av producenterna till den sista installationen. De första sju filmerna har tillsammans spelat in över 6 miljarder dollar och är den mest finansiellt lyckade filmserien genom tiderna, alla filmer finns med på listan över de 30 mest inkomstbringande filmerna genom tiderna. Med största säkerhet kommer även den sista filmen som idag har premiär också finnas på den listan. Rowling själv är nu dollarmiljardär, både tack vare böckerna och filmerna. Med andra ord har hon lyckats i allra högsta grad, genom att gå från den absoluta botten till den absoluta toppen på relativt kort tid.
För de mest inbitna Potter och Rowling-fansen är hoppet ännu inte ute, även om både böckerna och filmerna nu tagit slut. Rowling har nämligen ett kommande projekt på gång, ett Harry Potter-relaterat sådant. Den 31:e juli (Rowlings födelsedag) lanserar hon webbplatsen www.Pottermore.com där användare gratis kommer att kunna delta i olika kollaborativa upplevelser kring Harry Potters värld. Man kommer också kunna ta del av nytt material som Rowling ännu inte publicerat i bokform och för första gången köpa Potter-böckerna i e-boksformat. Förhoppningsvis kan vi också vänta oss något nytt spännande bokprojekt framöver.
Rowling berättar kort om Pottermore