Spel

Skribent

Anders Eklöf

20 augusti 2024 | 13:00

Idag släpps årets mest hajpade – och kontroversiella spel

"Black Myth: Wukong" har fått fina betyg av kritikerna, men utvecklarna Game Science har en historia av oproffessionell arbetsmiljö och sexistiska åsikter.
Idag släpps det av många efterlängtade actionspelet "Black Myth: Wukong" till Playstation 5 och PC av de kinesiska utvecklarna Game Science.
 
Spelet är löst baserat på romanen "Färden till Västern" från 1592 där apkungen Sun Wukong ger sig ut på ett en resa för att besegra mytologiska varelser och avslöja sanningen om en gammal legend. Här bjuds vi på actionpackade och utmanande strider, med läcker grafik.
 
"Black Myth: Wukong" har fått fina betyg av kritikerna och har ett samlat betyg på 82 av 100 på sajten Metacritic. En sajt skriver att det "levererar häpnadsväckande strider, enastående produktionskvalitet och oförglömliga bossfighter".
 
Spelet och utvecklarna Game Science är dock inte helt utan kontroverser.
 
 
Sajten IGN rapporterade under förra året att Game Science har en oproffessionell arbetsmiljö fylld av kvinnohat och fetfobi.
 
Flera anonyma anställda rapporterade till exempel att flera manliga spelutvecklare har sagt uttalat sig sexistiskt och bland annat skapat en jobbrekryteringsaffisch där "friends with benefits" var en av fördelarna med att jobba där.
 
På en annan affisch stod det att "fetknoppar kan dra åt helvete".
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Utvecklare på studion har även sagt att kvinnor inte borde få spela deras spel, då det finns "biologiska skillnader" mellan män och kvinnor när det gäller skicklighet.
 
Game Science har tagit bort en del sexistiska kommentarer på sin hemsida och rekryteringsannonser efter artikeln, men de har inte publicerat något officiell ursäkt eller tagit bort allt.
 
En annan kontrovers är att influencers som fått spelet i förväg har fått ett dokument skickat till dem, som innehåller ämnen som de inte får prata om medan de skriver om eller streamar spelet. Det skriver Sports Illustrated.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
De får bland annat inte använda "kränkande språk eller humor", använda trigger-ord som "karantän", "isolering" eller "COVID-19", samt inte heller diskutera "Kinas spelindustripolitik, åsikter, nyheter etc".
 
De får inte heller inkludera "politik, våld, nakenhet, feministisk propaganda, fetischisering och annat innehåll som leder till negativ diskurs" när de diskuterar eller streamar spelet.
 
Det är inte ovanligt att en lista på saker som inte får diskuteras skickas med när en sajt eller YouTube-kanal ska täcka ett spel, men då handlar det oftast om ämnen kopplade till spelet.
| 20 augusti 2024 13:00 |