Serie

Skribent

Martin Persson

20 augusti 2024 | 14:00

Här är allt vi vet om den kommande tv-serien ”Alien: Earth” - premiär 2025

Nya serien från Noah Hawley kommer att ta franchisen i en intressant riktning.
Det är ”Alien”-feber här på Moviezine och runtom i världen.
 
Den nya filmen ”Alien: Romulus” har gjort biosuccé och dessutom tagits emot relativt väl av de flesta kritiker.
 
Som om den nya filmen inte vore nog är det dessutom en ny ”Alien” TV-serie på ingång.
 
Här är vad vi hittills vet om den nya serien "Alien: Earth":
 

Är Ridley Scott inblandad?

 
Serien är som nämnt ovan skapad av Noah Hawley, som bland annat ligger bakom den populära serieversionen av ”Fargo” och ”X-Men”-serien ”Legion.
 
”Alien”-franchisens skapare Ridley Scott kommer inte att vara direkt inblandad i projektet, men är med på ett hörn som exekutiv producent.
 
Regissören har nyligen pratat om hur han själv inte tycker om när folk lägger sig i andras filmer för mycket, så troligen vill han ge Hawley och övriga regissörer större frihet.
 

Vilka ser vi i huvudrollerna?

 
Den bekräftade rollistan består än så länge av Sydney Chandler, Alex Lawther, Essie Davis och ingen mindre än Timothy Olyphant (som denna gång blir robot istället för sheriff). I övriga roller syns Kit Young, Adarsh Gourav och Dean Alexandrou.
 
Vad handlar serien om?
 
”Alien: Earth” kommer att utspela sig 30 år innan den första filmen ”Alien”, som släpptes 1979, alltså mellan ”Prometheus”, ”Alien: Covenant” och den ursprungliga filmen. Intressant nog kommer man att återgå till några tidiga idéer som fanns för filmserien och låta facehuggers och Xenomorph-monstren komma till jorden.
 
Noah Hawley motiverar sitt val enligt följande  i en intervju med Vanity Fair och hur man utvecklar den ursprungliga berättelsen:
 
- Jag vill inte stöka till den. Det här är en berättelse som utspelas på jorden. "Alien"-historierna handlar alltid om fångar, fångade i ett fängelse eller i ett rymdskepp. Jag tänker att det skulle vara intressant att bredda det lite. Vad skulle hända om de släpps loss fritt? På en viss nivå är det berättelser om ojämlikhet. En av sakerna jag älskar med den första filmen är hur mycket 70-tal den är och hur den mer eller mindre handlar om lastbilschaufförer i rymden, som blir beordrade av ett ansiktslöst företag att åka iväg.
 

Är serien färdig? När släpps den?

 
Säsongen är färdiginspelad sedan tidigare i år, men effektarbetet tar som man förstår tid. Noah Hawley förklarar för Variety:
 
- Det är en mycket stor show. Det är skönt att få lite tid med den. Det första året av något vill man känna att man inte har väggen mot väggen när det gäller tid. Jag har sett fyra av de åtta timmarna av director cuts och engagerat mig i processen att räkna ut, filmiskt, vad den vill vara. Det är en av mina favoritsaker med att göra en serie.
 
Något officiellt releasedatum går ännu inte att peka ut, men serien väntas släppas 2025.
 
Serien är utvecklad för kanalen FX och HULU, så här i Sverige kan vi vänta oss att den släpps på Disney+ när det blir dags.
| 20 augusti 2024 14:00 |