Film

Skribent

Niclas Ohlsson

16 oktober 2024 | 05:00

Ikväll på tv: Nattsvart western i episka miljöer - med "en briljant Christian Bale"

Christian Bale skjuter skarpt mot Amerikas urinvånare.
Från skaparen bakom filmer som “Crazy Heart” (2009) och “Out Of The Furnace” (2013) ger Scott Cooper oss ett periodstycke från nybyggar-eran.
 
Året är 1892 och den hårdhudade soldaten Joseph Blocker, spelad av Christian Bale, går motvilligt med på att eskortera Cheyenne-hövdingen Yellow Hawk och hans familj genom farligt territorium. På vägen träffar de den unga änkan Rosalee Quaid vars familj blivit mördad. Tillsammans måste de kämpa sig fram i den eländiga terrängen där vägen är kantad av fiender.
 
Med en stark ensemble med bland annat Christian Bale ("The Dark Knight"), Rosamund Pike ("Gone Girl"), Wes Studi ("Den siste mohikanen") och Jesse Plemons ("Kinds of Kindness"), tar filmen med oss på en resa genom den brutala verkligheten av den amerikanska gränsen vid New Mexico på 1890-talet.
 
Vår recensent Viktor Jerner gav filmen 4/5 i betyg och skriver:
 
"Briljanta Christian Bale leder Scott Coopers mest ambitiösa film hittills och tar med oss på en finstämd och våldsam resa ner i ett rått mörker där alla är potentiella fiender och universum är helt likgiltigt inför oss människor."
 
Filmat i episka westernmiljöer, med sina majestätiska berg och vidsträckta slätter, fungerar landskapet nästan som en karaktär i sig, som kontrasterar mot den mänskliga tragedin som utspelar sig där emellan. Bland all våld och misär tvingas Blocker konfrontera sina egna fördomar och inse att mänsklighet sträcker sig bortom kulturella gränser och våld.
 
Se detta vackra elände utspelas ikväll på TV6 kl. 21.00.
 
| 16 oktober 2024 05:00 |