Film

Skribent

MovieZine

22 september 2024 | 04:00

Kvällens tv-tips: Jim Carreys bästa film förutspådde framtiden

Kanske den mest intressanta filmen som Jim Carrey någonsin gjort.
“The Truman Show” är kanske den mest intressanta filmen Jim Carrey gjort. Här spelar han inte sin vanliga pajasroll, utan en man som är fast i en realityserie. Idag visas den åter på tv.
 
Nyligen fyllde Peter Weirs märkliga dramakomedi 25 år - ett utmärkt tillfälle att se eller se om den! Här spelar Jim Carrey huvudrollen som Truman Banks, som lever i en påhittad tv-värld där alla förutom han själv är med på inspelningen. Han har levt hela sitt liv i en enorm studio, och till och med hans fru är en anlitad skådespelerska.
 
På sätt och vis var "The Truman Show" (1998) före sin tid. Det var först efter millennieskiftet som reality-formatet, med serier som "Robinson" och "Big Brother" i täten, fick sitt stora genombrott. Plötsligt satt alla bänkade framför tv:n för att se vanliga människor bli kändisar. Men riktigt så extremt som i filmen har det inte blivit... än.
 
Men roligt är att "The Truman Show" fortfarande anses vara Jim Carreys bästa roll, inte minst enligt Rotten Tomatoes som summerat mängder av kritikerbetyg på alla hans filmer och rankar den som nummer 1.
 
"En film som med sitt samhällssatiriska budskap kring människors besatthet av kändisskap håller än idag" skrev MovieZines recensent för några år sedan med en 4:a i betyg.
 
Här kan du se filmen:
 
● Ikväll 18:50 på TV6
● Repris lördag 16:25 på TV6
● Streama på Prime Video
● Streama på SkyShowtime
| 22 september 2024 04:00 |