Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

21 juni 2024 | 06:00

Inatt på tv: Filmhistoriens bästa trilogi är tidlöst underhållande

Få filmserier är så älskade som "Tillbaka till framtiden"-trilogin, och när midsommarfirandet klinkar ut i den svenska sommarnatten kan du bänka dig framför första filmen.
I Kevin Smiths bästa film, "Clerks 2", finns det en klassisk scen där tre karaktärer bråkar som vilken som är den bästa och sanna filmtrilogin: "Sagan om Ringen" eller "Star Wars". Förutom att ingen av serierna är trilogier längre, utelämnas flera giltiga titlar. Bland annat den bästa av dem alla: "Tillbaka till framtiden".
 
Jo, jag tar kanske i lite här, och smaken är som bekant alltid lika delad som baken, men jag vågar påstå att få filmserier är lika älskade. Regissören och medförfattaren Robert Zemeckis, som äger rättigheterna, har sagt att han kommer blocka alla försök till uppföljare och remakes, vilket gör fler filmer i serien högst osannolika så länge han lever.
 
Första filmen, den som visas på tv inatt, är och förbli den bästa. Ganska precis tio år sedan recenserade Victor Jerner "Tillbaka till framtiden", och delade ut en välförtjänt femma:
 
"Det finns få filmer som inkapslar 1980-talet så komplett som Robert Zemeckis fulländade klassiker ”Tillbaka till framtiden”. Tillsammans med producenten Steven Spielberg och manusförfattaren Bob Gale gav han oss en oändligt underhållande film vars intelligens, humor och visuella glans håller till fullo än idag."
 
Det är bara att hålla med, luta sig tillbaka i tv-soffan och njuta.
 
Här kan du se “Tillbaka till framtiden”:  
 
• Inatt 23:20 på Kanal 9 
• Streama på Sky Showtime, Prime Video eller Viaplay 
• Hyr/köp på SF Anytime, Google Play eller Itunes
 
| 21 juni 2024 06:00 |