Mustafa Al-Mashhadani kom direkt från scenskolan i Malmö till Sveriges populäraste tv-serie "Tunna blå linjen" för att axla rollen som Khalid. En av poliskårens mest omtyckta personligheter med sin positiva utstrålning och förmåga att lyssna in alla.
Så hur var det att gå direkt från scenskolan till en av Sveriges populäraste tv-serier?
- Ärligt talat kändes det enormt. Väldigt roligt och väldigt stort, men också väldigt nervöst. Jag kände en stor press på mig själv. På att komma in i en ensemble som jag på många sätt inspirerats av, sett upp till och iakttagit väldigt nära under säsong ett. Det kändes roligt och galet och surrealistiskt att jag själv kom med. Jag tänkte att jag bara ville släppa allt jag lärt mig på scenskolan och lita på det som fanns inom mig. Mycket för att inte överarbeta på ett sådär klassiskt sätt man blivit tränad till.
Hade du något särskilt minne från första säsongen som var extra starkt för dig?
- Nej, det var mer en generell känsla av att den var så extremt jävla välgjord. Det var så hög nivå på manus, skådespeleriet och fotot med ett nytt kameraspråk som jag tyckte var coolt och så färgskalorna. Jag tyckte om helheten och att få höra den vackra skånskan på nationell teve - det var fett.
Khalid är verkligen seriens optimist. En av de gulligaste scenerna är när han frågar de stökiga tonårspojkarna om han får provköra deras moppe. Vad tror du hans positiva inställning beror på?
- Jag skulle säga att hans optimism ligger väldigt mycket i hans strävan efter att bygga broar. Han är väl medveten om den makten han har som polis, och som kändispolis. Sedan har han ju skapat sina egna plattformar och föreläser mycket inom integration och assimilering. En massa sådana typer av frågor finns i honom.
Är Khalid verkligen så godhjärtad som han verkar vara eller kan vi vänta oss en twist? Utan att spoila något.
- Ja, men jag skulle säga att det som är så spännande med att följa en sådan karaktär är att han ju också har en perfekt fasad utåt. Men vad händer när han har en dålig dag? Det är ju det som är intressant.
I avsnitt fem får poliskåren genomgå olika tester inför en potentiell krishantering eller terrorattack. Hur nära samarbete har ni haft med riktiga poliser?
- Vi fick genomgå en slags polisiär workshop där vi både fick lära oss den fysiska aspekten av polisarbetet, som att brottas med och sätta handklovar på varandra. Och så fick vi känna av lite olika scenarier som att skrika ”ner på marken”, och ”backa” till varandra, du vet dem där klassiska fraserna. Det var jättebra, för det var också en slags teambuilding för oss som ensemble.
- Sedan var det också teoretisk information om hur radion fungerar och vem man tittar på för bekräftelse på att man gjort rätt till exempel. Hur pratar man med varandra? Använder man varandras namn eller är det kollega ute på arbetsplatsen? Hur förhåller man sig till olika grupper ute i samhället?
Fick poliserna se några avsnitt innan de sändes? Vad tyckte de?
- Flera hade redan sett säsong ett, så dem var väldigt förtjusta sedan innan. Många poliser verkade uppskatta att det låg nära det riktiga livet. Att de får lov att vara komplexa. Sedan är detta ju ett arbetsplatsdrama. Det är mer att dem råkar vara poliser. Det är ju relationerna, det allmänmänskliga, som är det bärande i serien.
Jag har frågat alla andra vilken present dem skulle vilja ge sin karaktär, men eftersom Khalid verkar må så bra tänkte jag i stället fråga vem han skulle ge en present till?
- Så jävla bra. Jag tror att han hade velat ge Mange en riktigt bra spa-upplevelse. Jag tror dessutom att han hade inkluderat sig själv i upplevelsen, en teambuilding-upplevelse. Det hade han lätt kunnat göra. Så det blev lite awkward.
Nya avsnitt av "Tunna blå linjen" släpps på SVT och SVT Play varje söndag.