Vill du själv se hur många av Disney-filmerna som du har sett? I så fall finns här en lista där du kan kryssa i och se din procentsats.
Det hela började för ett antal år sedan. Närmare bestämt år 2017 började jag, Daniel Berglund, ett projekt som skulle ta mig lite mer än två år att klara av. Jag ville se alla Disneyfilmer, vilket då innebar att jag skulle engagera mig i hela 528 filmer (nu 564).
Jag, liksom många andra, växte upp med Disney. När det var min tur att i familjen välja film och vi hade tagit bilen till hemmakväll (på “den gamla goda tiden” när man hyrde film), sprang jag till hyllan för animerade filmer och letade minst lika fanatiskt som Gollum efter något spännande. Ett äventyr likt inget annat.
När jag började detta projekt var det lättare att hitta filmer att se, och nu när Disney+ är en finns hade det varit ännu lättare. Jag inledde första filmen, "Snövit och de sju dvärgarna" (1937), med ett leende och ett klassiskt citat från Peter Pan fastspikad i min hjärna: “All it takes is faith and trust”.
Något jag insett är att de allra bästa filmerna som Disney producerat är också kända av allmänheten, vilket egentligen är rätt bra. Däremot blev således följande lista svår att skapa, men jag tog med några personliga favoriter som jag hoppas att fler kan upptäcka. De utvalda är 10 filmer som kanske sällan får plats i rampljuset i filmdiskussioner.
Utan att fördröja; här kommer 10 guldklimpar från Disney (utan inbördes ordning) och anledningar till varför du borde se dem.
1. The Greatest Game Ever Played (2005)
Personligen har jag aldrig riktigt gillat sportfilmer, men den här stod ändå ut i mängden. Vi följer Francis Ouimet (spelad av Shia LaBeouf, jag vet vad du tänker - men han är faktiskt rätt så bra i denna roll) som år 1913 blev den första amatör till att vinna golfturneringen U.S. Open. Intrigen behandlar Ouimets uppväxt och de relationer han byggde under de tidiga åren.
Trots klassiska klichéer fungerar filmens berättelse som en vacker målning som man fastnar med blicken på. Först blev jag förvånad över att en golffilm fångat min uppmärksamhet och därefter desto mer förundrad över det känslomässiga slag som träffar rakt in i hjärtat. Det faktum att den är baserad på en verklig händelse är också väldigt häftigt och något jag ofta uppskattar.
Om du gillar sport är denna lika självklar som Pinocchios stjärna. Om inte… kanske du kan uppskatta den inspiration som filmen erbjuder åskådarna.
2. Janne Långben - The Movie (1995)
Den här filmen har du kanske sett. Eller inte. Men jag kände att jag var tvungen att ha med detta äventyr, då det är en av mina personliga favoritfilmer. Unga Daniel satt som fastklistrad framför tjockteven i vardagsrummet och startade om filmen så fort den slutade.
Långben är ensam pappa till den 14 år gamla sonen Max. Deras relation är problematisk då Max värsta rädsla är att bli lika mesig som sin pappa. Efter en sträng tillsägning från rektorn på skolan inser Långben att han måste förhindra sin son från att bli kriminell. Därför tvingar han med honom på en bilresa genom landet precis som han åkte på med sin egen fader en gång i tiden. Detta uppskattar naturligtvis inte Max och resan blir svår.
De båda når sin emotionella bristningsgräns och tvingas utanför sin bekvämlighet. Max vill på grund av ett löfte till sin crush åka till artisten Powerlines konsert och Långben vill till ett nostalgiskt fiskeställe. Powerline påminner för övrigt väldigt mycket om Michael Jackson, och alla låtar genom hela filmen är nästintill mästerverk - inte minst “I2I”.
Filmen är en fantastisk diskussion i faderskap och belyser många viktiga ämnen varav de mest centrala berör övergången från barn till ungdom och hur det påverkar föräldrarna. Det är chockerande nog en emotionell film med existentiell tematik som ger minst lika mycket resonans som låtarna. Har du inte sett den så har jag ingen starkare rekommendation!
3. Pollyanna (1960)
Vi tar oss tillbaka till 1960. Disney har bestämt sig för att filmatisera boken "Pollyanna" och de tilldelar barnskådisen Hayley Mills rollen som den 12-åriga protagonisten. Mills kom till att vinna en barn-Oscarstrofé för rollen och blev senare en Disneylegend genom fem andra Disney-klassiker.
Här spelar hon en föräldralös flicka som tvingas flytta in hos sin rika och strikta moster i en liten by vid namn Harrington. Samhällets invånare har mestadels negativa inställningar till livet och styrs av mosterns rikedom. Pollyanna däremot sprider massvis med glädje till de dystra människorna i hennes närhet. Hon är gladlynt, optimistisk, och praktiskt taget perfekt på alla sätt.
Man kanske kan kalla henne en Mary Sue men jag kan inte låta bli att få ett stort leende på läpparna av hennes karisma. Hon visar kärlek och i den värld som vi lever i är det kanske inte den värsta tematiken? Hennes agerande pekar på att kärlek sannerligen är att sätta någon annans behov framför sina egna, som en mer modern prinsessa så vackert uttryckte det.
4. Föräldrafällan (1961)
Hayley Mills igen? Jajamensan! Du kanske har sett Lindsay Lohan i nyinspelningen som släpptes 1998, 37 år efter originalet. Även den är rätt rolig men mitt hjärta tillhör ändå mest den gamla klassikern.
För dig som inte har koll på berättelsen är själva grundkonceptet att två tvillingar som skildes åt under föräldrarnas skiljsmässa träffas för första gången på ett sommarläger. Precis som Lohan spelade även Mills båda rollerna, vilket är en sjuk bedrift med tanke på när filmen släpptes. Jämförelsevis finns det ett antal skillnader, såsom namnen på tjejerna, som i den äldre filmen är Susan och Sharon istället för de nyare Annie och Hallie. Dock är det många scener som är bild-för-bild identiska mellan filmerna.
Om det var en ögonöppnare att 1998-filmen är baserad på en gammal klassiker så kanske det är värt att se även den för att få en uppskattning för båda filmerna?
5. The Straight Story (1999)
Visste du att David Lynch har gjort en Disney-film? Nu vet du! Och filmen som denna legend till en regissör har skapat är dessutom fruktansvärt bra!
Den är baserad på den verkliga berättelsen om Alvin Straight, som 1994 reste genom delstaterna Iowa och Wisconsin på en gräsklippare. Erkänn att det låter galet roligt! Alvin är en gammal veteran från andra världskriget och bor tillsammans med sin dotter, som är intellektuellt funktionshindrad. Han får höra att hans bror, som han inte talat med på jättelänge, har lidit av en stroke. De skiljdes åt som ovänner och Alvin inser att han vill hälsa på honom en sista gång för att försonas innan han dör.
Filmen lovprisades och fick ett gott gensvar framförallt hos kritiker. Den har berörande musik och de människor som Alvin träffar på vägen visar starkare än många filmer att äventyret ofta är viktigare än målet - men att målet också kan vara fantastiskt. Den lantliga känslan som förmedlas kommer från de relationer han skapar och de personer som vill lyssna på hans livsberättelse.
Redan nu när jag håller på att skriva detta blir jag svintaggad på att se om den. Vi båda får väl ta och se den!
6. The Mighty Ducks - Mästarna (1992)
Vi placeras ofta i situationer där vi inte känner att vi hör hemma. I de flesta fall på grund av en oförutsägbar följd av händelser, men ibland även i skolan, jobbet, eller till och med hemmet. 1992 släpptes filmen “The Mighty Ducks” om hur man tar till vara på de stunder som man tvingas in i. Och hur dessa kan komma till att bli en välsignelse för ens liv.
Gordon Bombay är en advokat som efter en fyllekörning döms till 500 timmar samhällstjänst, närmare bestämt som en coach för ungdomshockey. Han träffar barnen, som är minst sagt stökiga och dessutom sämst i ligan. Efter ett tag får spelarna dock veta att Bombay själv har varit proffsspelare som efter en förödmjukande straffläggning lämnade sportkarriären.
“The Mighty Ducks” är definitionen av “härlig” och även om den inte bär på samma emotionella djup som exempelvis Lynch film som jag nämnde ovan, så mår jag bra när jag ser den. Barnens relation till deras coach utvecklas som ett vackert urverk genom filmen. Berättelsen visar på att allting är möjligt - till och med det omöjliga - och gör det på bästa feel-good-sättet någonsin.
Två år efter premiären släpptes även en uppföljare och ytterligare två år därefter den sista filmen i vad som blev en fantastiskt rolig trilogi. Alla filmer kanske inte är superstarka, men gillar du den första bör du absolut fortsätta glida med ankorna på isen! Och avslutningsvis kanske den viktigaste detaljen att nämna: Emilio Estevez spelar huvudrollen! Kan det bli bättre?
7. Newsies (1992)
It’s. A. Musical… A musical!
Den här Disneyfilmen har musik av legenden Alan Menken, och koreografi av självaste Kenny Ortega. Christian Bale är protagonisten… Det är en sjuk kombo som inte gör en besviken!
Vi får se berättelsen om Jack Kelly (Bale) - en 17-åring tidningssäljare, så kallad “newsie”. Han arbetar i New York och när två bröder blir en del av gänget tar Kelly dem under sina vingars beskydd. Men utgivaren till tidningen New York World - Joseph Pulitzer - försämrar levnadsförhållandena för alla tidningssäljare, till en absurd nivå. Detta leder till en strejk där Kelly tar ledarrollen.
Filmen är sjukt aktuell med tanke på den pågående SAG-AFTRA-strejken. Kommer Pulitzer till slut att minnas detta som dagen då han nästan fångade Jack Kelly? Eller vem står för fångandet? Se filmen så får du svaren!
Filmen blev senare en Broadwaymusikal med bland annat Jeremy Jordan som blev nominerad för hela åtta stycken Tony Awards. Om du inte identifierar dig alltför mycket med huvudpersonen i “That Guy Who Didn’t Like Musicals” (2018) så är denna film ett måste!
8. Skattkammarplaneten (2002)
Ron Clements har möte med Disney och föreslår: “Robert Louis Stevensons Skattkammarön - fast i rymden”. Alla skrek “Yippie!”.
Nja, inte riktigt. Tvärtom faktiskt. Men efter tre misslyckade försök till att få företaget att nappa på idén, så lyckades de till slut få ihop en budget på hela 140 miljoner dollar. Filmen röstskådespelas av Joseph Gordon-Levitt, Emma Thompson, Martin Short och många fler stjärnor. Men det visade sig att folk inte var intresserade av rymdpirater, och filmen presterade kasst rent inkomstmässigt (109 miljoner dollar).
Däremot fick den generellt sett goda recensioner av både kritiker och allmänheten, och snabbt utvecklades en stor kult-following. Och jag tycker att den gjort sig förtjänt av det! Den blev nominerad till en Oscar för Bästa animerade film men förlorade mot “Spirited Away” (2001), att säga att konkurrensen var stor är en underdrift.
Den emotionella tematiken går förvånansvärt djupt och låten “I’m still here” måste vara en av mina mest lyssnade låtar på Spotify. “Treasure Planet” är en sann äventyrsfilm som kan få mig att drömma tillbaka till de leksaksstrider jag hade som barn med mina vänner. Om du också vill uppleva den känslan så lär du inte ångra att se den här filmen.
9. Saving Mr. Banks (2013)
Tom Hanks spelar Walt Disney. Bara det fångar uppmärksamhet, och resterande del av rollistan är fortsatt imporerande. Vi ser Emma Thompson, Colin Farrell, B.J. Novak, Jason Schwartzman med flera.
Filmen är ett biografisk drama om produktionen bakom klassikern “Mary Poppins” (1964). Hur P.L. Travers, författaren bakom boken, inte ville låta sig övertalas av Walt till att skapa en film, och hur det hela fortskred. Vi får se Travers sorgliga barndom och varifrån inspirationen till den klassiska karaktären kom ifrån.
Det är en vacker studie i hur Walt Disney var som person och hur han samtalade med människor. Både de han arbetade med och främlingar. Den är välförtjänt av de 5 Oscarsnomineringar den fick, inte minst för skådespeleriet som är utförligt och nyanserat, om jag ska tala utifrån skolans kunskapskrav.
Jag vill även slutligen lyfta den grymma musiken som är komponerad av Thomas Newman (Shawshank Redemption, American Beauty, Green Mile m.fl.). Den förhöjer upplevelsen och inlevelsen. Filmen som helhet är ett perfekt sätt att fira Disneys 100-årsjubileum.
10. En världsomsegling under havet (1954)
Den här är som du säkert kan gissa en filmatisering av Jules Vernes klassiska roman. Med fantastiska skådespelare såsom James Mason som kapten Nemo och Kirk Douglas som Ned Land börjar man snabbt älska karaktärerna. Om du letar efter äventyr så kan jag varmt rekommendera att du följer med besättningen på ubåten “Nautilus” på deras resa.
Efter flertalet rykten spridits om ett sjömonster som attackerar skepp, blir en professor och hans assistent ombedda att utreda saken. Med dem följer harpunjägaren Ned Land och när de hittar monstret och till slut blir strandsatta så stöter de på en ubåt. De blir fångar på båten och tvingas följa med dem. Personligen hade det inte varit den värsta fångenskapen.
Med en total produktionskostnad på 9 miljoner dollar så var “20.000 Leagues Under the Sea” faktiskt den dyraste Hollywoodfilmen när den släpptes. Många uppskattade att manusförfattarna troget höll sig till bokens struktur. Själv skulle jag sällan glömma den ikoniska scenen när de möter en jättebläckfisk.
Avslutningsvis hoppas jag att du lärt dig något nytt av artikeln och att du blivit intresserad av att se någon av filmerna jag uppskattade under mitt projekt. Visst, två år kanske inte innebär är ett sjukt snabbt avklarat projekt, men “även mirakel tar lite tid”. Mitt förslag är att du lägger alla de nämnda filmerna i din “att-se-lista”. Kanske kan det vara så att du sett någon i barndomen som förtjänar lite nostalgisk kärlek ännu en gång? Hakuna Matata!
Hur många av dessa har du sett? Vilken blev du sugen på att se härnäst? Kommentera gärna!