KRÖNIKA

Skribent

Alexander Kardelo

28 juli 2024 | 18:00

Jag vägrar att kalla "Thunderbolts" vid dess officiella titel

MovieZines chefredaktör sätter punkt för Marvels påhitt.
2025 års "Thunderbolts" var en av filmerna som Marvel Studios visade upp inför exalterade fans under helgens San Diego Comic-Con.
 
Som deras egna svar på DC:s "Suicide Squad" ska "Thunderbolts" samla ihop några av antihjältarna och skurkarna från tidigare MCU-filmer och serier. I teamet ingår bland andra Bucky (Sebastian Stan), Red Guardian (David Harbour), Yelena (Florence Pugh) och ljusskygga Val (Julia Louis-Dreyfus) som rekryterar dem alla för ett hemligt uppdrag.
 
Många är taggade på det här, förstår jag. Själv ser jag ännu inget som lockar mig, men hoppas att den första trailern ska få mig övertygad.
 
Ett mysterium som omringar filmen är en liten men inte betydelselös detalj som adderats i titeln på sistone.
 
Den heter nämligen inte bara "Thunderbolts", utan stavas officiellt "Thunderbolts*" med en asterisk. Symbolen brukar vanligtvis markera att det finns mer information i en fotnot. Marvel Studios tiger däremot om vad asterisken betyder i det här fallet. Studiochefen Kevin Feige sade kort i våras:
 
- Det är den officiella titeln och vi säger inget mer om det förrän efter att filmen har kommit ut.
 
Den lilla stjärnan har dock redan skapat debatt i vissa online-forum. Fansen spekulerar bland annat om teamet kommer döpas om under filmens gång - ska Thunderbolts kanske bli Dark Avengers? Vad det ens innebär. Någon slags "stor" hemlighet väntar, det är säkert. (Frågan är om vi mindre insatta verkligen bryr oss?)
 
 

Ingen risk för asterisk på denna sajt

 
Men för oss som skriver om film innebär den typen av påhitt lite praktiska problem. Först av allt: det ser jävligt dumt ut att skriva "Thunderbolts*".
 
Det påminner mig om vissa filmnördar som envisas med att skriva ut filmtitlar som "The VVitch" eller "Se7en", bara för att det står så på filmaffischen (ni vet precis vilka ni är).
 
En annan film som valt en udda stavning är Darren Aronofskys thriller "mother!" med Jennifer Lawrence - ja, med liten bokstav och allt.
 
 
För några år sen fick jag mail från Netflix. David Fincher skulle släppa en ny dramaserie, och han var envis - den skulle omnämnas som "MINDHUNTER" med versaler. Givetvis sket alla medier i det, och både Fincher och Netflix gav snart upp.

Jag gör det officiellt här och nu. Vi vägrar spela med i ditt spel, Kevin Feige. Här på MovieZine får filmen heta "Thunderbolts" och inget annat, åtminstone så länge jag får bestämma.

"Thunderbolts" får biopremiär 30 april 2025.
| 28 juli 2024 18:00 |