Film

Skribent

Alexander Svensson

23 juli 2024 | 13:48

"Joker: Folie à Deux" bjuder upp till dans i Venedig

Pedro Almodovar, Luca Guadagnino och Tim Burton kommer också premiärvisa nya filmer på festivalen.
Filmfestivalen i Venedig närmar sig med stora steg och idag har listan på de filmer som ska visas på festivalen avslöjats. Många av filmerna kommer att tävla om det prestigefyllda priset Leone d'Oro, bättre känt på svenska som Guldlejonet
 
Festivalens på förhand största titel (och kanske också stora snackis?) är Todd Phillips “Joker: Folie à Deux”, i vilken Joaquin Phoenix återvänder till sin roll som den galne och utstötta clownen Arthur Fleck. Den här gången har han sällskap av Lady Gaga, som ska göra en tolkning av Harley Quinn. “Joker: Folie à Deux” kommer att vara med och tävla om Guldlejonet. 
 
En annan omtalad film som konkurrerar med “Joker” om festivalens stora pris är “Room Next Door” av tvåfaldige Oscarsvinnaren Pedro Almodovar. Den spanske regissören gör med “Room Next Door” sin första engelskspråkiga långfilm, och har fått ombord Tilda Swinton och Julianne Moore. Även Luca Guadagnino, nyligen aktuell med “Challengers” ska vara med och tävla, med sin nya film “Queer” där Daniel Craig spelar huvudrollen som en amerikansk exilare som inleder ett förhållande med en drogberoende före detta soldat. 
 
Tilda Swinton, Pedro Almodovar och Julianne Moore.
 
Andra filmer som tävlar är bland andra Pablo Larrains "Maria" där Angelina Jolie spelar operasångerskan Maria Callas, och kriminalthrillern "The Order" där Justin Kurzel regisserar Jude Law.
 
Utanför tävlan kommer två andra stora filmer (bland många andra) att visas: dels så ska Michael Keaton få spöka omkring i Venedig i “Beetlejuice Beetlejuice”, uppföljaren på Tim Burtons gamla kultklassiker. Två vandrande kultklassiker, George Clooney och Brad Pitt, kommer att synas i “Wolfs”, en ny actionkomedi av Jon Watts (“Spider-Man: Homecoming”). 
 
Listan på filmerna som tävlar om Guldlejonet hittar du här, och filmerna som visas utanför tävlan finns här. Festivalen drar igång den 28 augusti och avslutas den 7 september. 
| 23 juli 2024 13:48 |