exklusivt

Skribent

Alexander Kardelo

23 juli 2024 | 13:00

Marvel-producenten tror inte på "superhero fatigue"

Plus: vad behöver du se för att hänga med i "Deadpool & Wolverine"? Vi frågade en av filmens exekutiva producenter.
Wendy Jacobson har arbetat på storfilmer som "San Andreas" och "Skyscraper" med Dwayne Johnson, innan hon klev in i Marvels universum. Där har hon producerat tv-serien "She-Hulk" innan den snart bioaktuella blockbustern "Deadpool & Wolverine".
 
MovieZine träffade henne i London kort innan premiären för att höra mer om superhjältarnas efterlängtade team-up, och hur Marvel tänker bekämpa vår växande superhjältetröttma.
 
Du är en av producenterna bakom "Deadpool & Wolverine". Är det du som behöver säga åt Shawn (Levy) eller Ryan (Reynolds) att "nej, såhär kan vi inte göra, det här kan vi inte säga i en Disney-film"?

- Absolut inte. Mitt jobb är att säga till dem - ja - vi kan göra vad som helst som deras kreativa vision kräver, och vilka galna idéer de än kommer med. Vi vill att de ska få springa fritt. Det är anledningen till att de är filmskaparna här. Så mitt jobb är verkligen att stötta dem så de kan uppnå vad de än vill för att göra visionen till verklighet.
 
Titeln är inte "Deadpool 3", det är "Deadpool & Wolverine". Hade ni några alternativa titlar längs vägen?

- Vi kan ha haft det... Men ursprungligen var det här bara en Deadpool-film. Vi visste inte att Hugh (Jackman) skulle komma tillbaka, så det började som en Deadpool-film, men så fort han tog upp handen så insåg vi att vi kunde sätta samman en duo med två gigantiska ikoner.
 
Jag får erkänna: jag har inte följt "Loki". Så jag är lite förvirrad när den här filmen pratar om "den heliga tidslinjen" och TVA... Vad behöver fansen veta på förhand för att kunna hänga med?

- Fansen är fria att se vad de vill se, eller inte. För Deadpool är i grunden också en fanboy, det här är första gången han upplever allt detta. Allt du behöver veta om TVA eller multiversum kommer att förklaras i den här filmen.
 
Uppenbart är det iallafall att Ryan och Hugh har väldigt kul ihop. Hur kändes det att föra samman dem på bioduken?

- Totalt ikoniskt! Jag menar, det var otroligt från första kameratestet innan vi ens började filma. Bara att se de här två i sina dräkter i samma bildruta. Att se Hugh i sin blågula dräkt för första gången, det kändes verkligen speciellt. De jobbar så bra ihop. Båda är briljanta skådespelare och enorma filmstjärnor, och sen kunde man se hur bekväma de var med att improvisera med varann.
 
- Och att kombinera det med en filmskapare som Shawn Levy, som är så väl förberedd och har en vision och får alla att känna sig bekväma att testa saker... Det tillät alla att göra sitt allra bästa för att göra den bästa möjliga filmen.
 
Berätta lite om Emma Corrin som spelar Cassandra. Vad är karaktärens uppgift och mål? Jag har bara fått se 30 minuter ur filmen.

- Emma är otrolig i den här filmen. Cassandra är en så mäktig karaktär från serietidningarna så castingen var verkligen viktig. För det måste vara någon som kan mäta sig med de här två gigantiska filmstjärnorna i varje scen, och Emma fixade det.
 
- Och det var riktigt spännande för mig, för Cassandra är en slank kvinna bredvid de här skrämmande stora männen, och ändå är hon så självsäker och oförutsägbar. Vad ska hon göra härnäst? Och hon tycker inte alls att de är hotfulla. Hon tycker bara att de är underhållande.
 
Det talas en del om superhjältetröttma bland fans och i media. Vad tänker du att Marvel borde göra för att den här genren ska fortsätta kännas spännande och speciell?

- Vet du, jag håller inte med om det begreppet. "Superhero fatigue" är så övergripande. Det känns inte logiskt för mig. Se bara på "Loki" säsong 2, som du inte har sett än men jag vet att du kommer se den. Säsongsfinalen sågs av 11,2 miljoner tittare, vilket är enormt. Det är ett faktum att det alltid finns ett stort sug för riktigt bra berättelser. Men varje berättelse kommer inte gå hem hos alla.
 
Jag kan tycka att det finns för mycket att följa, nu ska man dessutom också hänga med i tv-serierna...

- Man får hitta de specifika historier som passar en. Vi försöker rikta oss mot olika slags publik, och i slutändan handlar det om att berätta fantastiska historier.
 
Som en sista fråga: vad är nästa steg för Deadpool och för Wolverine i MCU?

- En riktigt bra fråga! Jag önskar jag kunde svara på det. Jag skulle absolut vilja göra mer med båda två.
 
"Deadpool & Wolverine" får svensk biopremiär onsdagen 24 juli.
 
| 23 juli 2024 13:00 |