NYFF 2024

Skribent

Annika Andersson

10 oktober 2024 | 21:00

Kalabalik på New York Film Festival: Demonstranter ville hindra Almodóvars filmpremiär

Demonstranter stormade biosalongen under Pedro Almodovar, Tilda Swinton, och Julianne Moores frågestund efter visningen av “The Room Next Door” men fick ett överraskande mottagande.
New York Film Festival är inne på sin sista vecka, och vilket fint program! MovieZine har delat ut två fempoängare redan för “The Brutalist” och “Anora” som visas tillsammans med lysande verk som “Emilia Perez”, “The Seed of the Sacred Fig”, “Queer”, “Rumours”, “Nickel Boys”, “Hard Truths”, och “The Shrouds” för att nämna några exempel.
 
Men när Pedro Almodovars “The Room Next Door” visades i helgen som festivalens mittfilm, kantades den av kalabalik. Min visning var försenad, och när jag väntade i kön sprang säkerhetspersonal fram och tillbaka med bistra miner. Vad hade hänt?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Ett snabbsök på X (före detta Twitter) visar demonstranter som stormar salongen efter visningen innan, medan Pedro Almodovar, Tilda Swinton, Julianne Moore, och John Turturro svarar på publikfrågor. Två personer håller upp en banderoll och skriker slogans. Publiken buar.
 
 
Men filmklipp visar också ett överraskande mottagande av regissören och skådespelarna. Protesterna rör nämligen situationen i Palestina. Vi pressackrediterade har tidigare fått email som ber oss bojkotta festivalen på grund av “Lincoln Center och NYFF:s stora sionistiska finansiärer”.
 
En alternativfestival med namnet New York Counter Film Festival (@TheNYCFF på Instagram) har skapats med ett fullspäckat program som sker nu, samtidigt som New York Film festival.
 
Alternativfestivalen visar filmer som “Pasolini Pa* Palestine”, samt håller informationsmöten, seminarier, och musikkvällar på olika ställen i New York. Det är oklart om demonstranterna var sanktionerade av alternativfestivalen eller körde själva, men konfrontationen sköttes elegant tack vare "The Room Next Door"-teamet och moderatorn Dennis Lim.
 
New York Film Festival förespråkar yttrandefrihet, förklarar Lim i videoklippet medan han ber om ursäkt för avbrottet, och fortsätter med att “som festival står vi också för artistisk frihet”.
 
 
Därefter tar Tilda Swinton till orda. “Det här är faktist egentligen vad filmen handlar om” för “vi är i rummet bredvid Syrien, Beirut, Gaza” etcetera och Pedro har uppmuntrat oss att “inte titta bort.” Rungande applåder följde. Och Almodovar håller med; “Empati är det viktiga, att bara vara där”. 
 
Men det var inte slutet på kalabaliken för visningen efter som jag såg blev inte heller helt störningsfri. En äldre man reser sig upp efter några minuter och deklamer högljutt för publiken att "vad är det vi tittar på egentligen, det här är riktigt kasst". Han blir dock inte eskorterad ur salongen som demonstranterna utan ger sig självmant iväg, till publikens stora lättnad. För regissören och skådisarna får stående ovationer efteråt som vara i flera minuter.
 
Själv gav jag filmen 4 ytterst välförtjänta poäng i min recension, men man kan ju se själv vem man håller med - den ilskna äldre mannen eller mig och resten av den hängivna publiken? För "The Room Next Door" går upp på bio redan den 25 oktober.
| 10 oktober 2024 21:00 |