Film

Skribent

Viktor Jerner

16 juni 2023 | 21:00

Krönika: Är vi beredda på hur omvälvande Hollywood-strejken kan bli?

Förseningarna av exempelvis "Mission: Impossible 8", "Avatar 3" och kommande "Star Wars"-filmer kan bara vara början.
Nästa Mission: Impossible-film har pausats mitt i produktion, diverse Marvel- och Disney-projekt skjuts upp (vissa med så mycket som ett år!) och talkshows som Jimmy Kimmel Live har varit borta från rutan i snart 50 dagar.

Effekterna av den pågående manusförfattarstrejken i Hollywood är många och tydliga och det som till en början mest blev ett internt branschproblem kommer spilla över allt mer på biopubliken och tv-tittarna. Domino-effekten gör att drabbade manusförfattare blir drabbade produktioner som sedan blir drabbade tittare.  En del har redan börjat irritera sig över att få vänta längre på nästa säsong av sin favoritserie ("The Last of Us" och "Stranger Things" är två stora exempel på förseningar hittills) och det känns som att det börjar byggas upp en del ilska som (tyvärr) riktas mot WGA (Writers Guild of America).
 
Tom Cruise och Chris McQuarrie under inspelningen av "Mission: Impossible: Dead Reckoning Part One", vars uppföljare har stoppats halvvägs in i inspelningen. 
 

Parterna är mer oense än någonsin tidigare

 
Jag står helt på manusförfattarnas sida och tycker att de har all rätt att kräva rimligare ersättning, transparens från streamingtjänster kring tittarsiffror och någon form av regelverk och tyglar kring skenande AI-utveckling. Med det sagt tror jag att de vi hittills har sett kan vara början på något mycket, mycket större och mer kataklysmiskt än de flesta är beredda på. Många tänker nog att situationen just nu är lik den 100 dagar långa 2007-strejken och att följden på sin höjd blir att några skräpfilmer á la "Transformers: Revenge of the Fallen" och "X-Men Origins: Wolverine" blir en gnutta sämre än vanligt.

Situationen ser dock helt annorlunda ut nu och även om det inte nödvändigtvis behöver hända så finns det mycket som pekar på att den här strejken blir mer utdragen och snårig. En och en halv månad in finns det fortfarande inga tecken på att de två parterna, som är mer oense än någonsin tidigare, har börjat närma sig varandra kring de ställda kraven. Detta trots att regissörernas fackförbund (DGA, Directors Guild of America) har nått ett nytt treårigt avtal med AMPTP (Alliance for Motion Picture and Television Producers). WGA har gratulerat DGA för den framgången (många enskilda WGA-medlemmar tycker dock att DGA har lämnat dem i sticket) men betonar även bestämt att deras "egna förhandlingspositioner förblir desamma".

Jämfört med 2007 så står dessutom producent- och filmbolagssidan nu fast vid sina positioner på ett helt annat sätt och tycks inte bedöma att strejkande manusförfattare är någon sorts existentiellt hot, åtminstone inte än. Antagligen har detta att göra med hur streamingrevolutionen har förändrat hela film- och tv-landskapet. En biorepertoar som ekar tomt är väldigt märkbar även för mainstreampubliken men streamingtjänsterna är laddade med så mycket "content" att det tar lång tid innan användarna märker någon direkt effekt av minskat antal produktioner.
 
"The Penguin"-serien på HBO Max med Colin Farrell i huvudrollen skjuts fram på obestämd tid till följd av strejken. 
 

Dubbelstrejk i horisonten?

 
Det finns även en chans (eller risk, om man är ett filmbolag eller streamingjätte) att en omvälvande dubbelstrejk bryter ut, om det blir så att skådespelarnas fackförbund (SAG, Screen Actors Guild) också utlyser strejk. Under ett möte i början av juni röstade nära 98%, drygt 63 000 personer, för att göra förbundet strejkredo och ge grönt ljus till strejk om deras egna förhandlingar med AMPTP inte resulterar i en ny deal. En tydlig indikation på deras beslutsamhet och antagligen ett mycket potent "hot" inför de svettiga förhandlingsmötena som ska hållas den 30:e juni. Efter det kommer vi veta om allt det här exploderar i storlek eller inte.

En manusförfattarstrejk är en stor grej bara i sig, men om skådespelarna ansluter tas det till en helt annan nivå. Utan manusförfattare kan en del produktioner med redan färdiga manus tas hela vägen i mål (manuset får dock inte ändras på något sätt, vilket är anledningen till att ovan nämnda "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part Two" stoppades halvvägs genom sin inspelning) men utan skådespelare är det omöjligt. Samtliga USA-relaterade produktioner av medelstor till stor skala skulle påverkas och Hollywood-maskineriet skulle i stort sett stanna helt. 

Lite beroende på hur lång tid en sådan situation håller i sig så kan det resultera i riktigt torra år framöver när det gäller amerikanska produktioner (som fyller upp en stor del av medelsvenssons "watchlist") och det finns även vissa tecken på att denna rörelse och utveckling kan sprida sig internationellt. Kampen om rättvisa villkor för kreatörer i en era dominerad av streaming och AI kommer inte stanna i USA. Nya arbetssätt och standarder lär i sin tur leda till en omritad underhållningsindustri där vissa bolag anpassar sig och överlever och andra inte. 
 
"Avatar 3" tillhör också de projekt som skjuts upp medan strejken pågår. 
 

Vad händer härnäst?

 
Den mest sannolika utgången om en dubbelstrejk skulle utlysas är dock att den är över lika kvickt som den startade. Läget hade varit förgörande för så pass många produktioner och producenter att de antaligen hade tvingats till eftergifter och ett nytt avtal som är mer gynnsamt för manusförfattarna och skådespelarna än de själva. Men vem vet? Åtminstone manusstrejken har potential att pågå mycket längre än tidigare Hollywood-strejker. Vi lever i en ny värld i ständig, blixtsnabb förändring och det känns som att precis vad som helst kan hända.

Nu närmast lär listan på försenade tv-säsonger, stoppade filmproduktioner och omskyfflade premiärdatum fortsätta växa. Utöver de serier och filmer som nämns ovan kommer vi även få vänta längre på exempelvis "Severance", "Andor", "Daredevil: Born Again", "The Old Man", "Yellowjackets", "Avatar 3", "The Penguin", kommande "Star Wars"-filmer, allt som har med Marvel Cinematic Universe att göra och samtliga filmer i James Gunns nya DC-lineup. Så länge strejken pågår kommer de fortsätta skjutas framåt i releasekalendern.

Vad kan fylla den istället? Med tanke på hur bra en serie som "Squid Game" kan prestera på en streamingjätte som Netflix så ska det bli intressant att se om vissa aktörers reaktion på det rådande läget kommer bli att de beställer in fler produktioner från andra länder än USA. Det skulle vara något av en guldkant på en annars relativt mörk situation. Om inte annat kan det bli så att det under de närmaste åren finns passande förutsättningar för att vidga sina geografiska vyer när det kommer till film- och serieval. 

Hur går dina tankar kring strejken? Har du hjärtat i fajten eller blir du mest irriterad över att vänta längre på nästa "Avengers"-film? Tyck till i kommentarerna nedan!
| 16 juni 2023 21:00 |