Film

Skribent

Gäst

3 augusti 2024 | 15:00

Krönika: Är "Scarface" en killfilm och "Mean Girls" en tjejfilm?

Vår gästkrönikor denna vecka menar att "Scarface" och "Mean Girls" har korrumperat hela generationer av killar och tjejer -  och älskas mest av dem de hånar.
Är "Scarface" en killfilm och "Mean Girls" en tjejfilm? Ja. Definitionen är att inte en enda tjej någonsin har sett på Scarface utan en kill närvarande, och vice versa för "Mean Girls".  Det är två filmer som båda har ett budskap och en moralisk läxa till sitt respektive kön.
 
"Scarface" handlar om den kubanske invandraren Tony Montanas resa från botten till toppen av Miamis undre värld, kantad av våld, kriminalitet och hur själen går förlorad i processen. Kriminalitet = dåligt. "Mean Girls" följer Cady Herons resa från botten till toppen av popularitet i high school, kantad av sociala hierarkier, utseendefixering, och hur själen går förlorad i processen.
 
 
Vet ni vilken favoritrulle som samtliga kriminella har? "Scarface". Alla populära, elak tjejers favoritfilm genom alla tider? "Mean Girls".
 
Hur kan två filmer lyckas dra åt sig en målgrupp som de per definition diametralt positionerade sig emot? Självklart ses och uppskattas filmerna av opopulära och laglydiga tittare också, men att de populära och kriminella drar ren inspiration från filmerna tyder på att något gick snett.
 
Ta antagonisten i "Mean Girls", Regina George, och titta mig i ögon och säg att hon inte hade hyllats i dessa bedrövliga Brat Girl Summer-tider. Klädstilen, kroppstypen, den osläckbara törsten efter bekräftelse; allt tyder på att Regina George drog en hel generation tjejer ner i skiten. De blev i sin tur influencers och för vidare Regina till nästa generation.
 
 
Hade våldsverkare verkat våld även om de inte sett "Scarface"? Mycket tyder på det. Men hur exakt ska den vansinniga rikedom, snygga tjejer och gränslös respekt som filmen porträtterar avskräcka personer från den livsstilen? Svaret finner vi förstås i slutscenen, som ironiskt nog innehåller allas favoritcitat “Say hello to my little friend”, en replik vars coolhet fullständigt överskuggar det tragiska och oundvikliga ödet han går till mötes ett par minuter senare. På exakt samma sätt har "The Wolf of Wall Street" fördömt en generation män till att förlora allt de äger på kryptovaluta.
 
Är det filmers ansvar att uppfostra oss? Det självklara svaret är nej, eget ansvar och inre kompass trumfar det alla dagar i veckan. Men när filmerna explicit fördömer en kultur, som den kulturen sen anammar som sin egen, då borde filmskaparna ta ett steg bakåt och fundera på vad det är som hänt.
 
Eller ligger förhärligandet av beklagliga egenskaper och kvaliteter inte i filmerna, utan hos oss tittare? För som någon som inte är populär eller har begått brott så kan även jag bistå att ja, Tony Montana och Regina George är lite balla. Men om du har en "Scarface" eller "Mean Girls"-affisch inramad hemma är det kanske dags att titta dig själv i spegeln och fråga var det gick snett i livet för dig. 
 
 
Marcus Tigerdraake
| 3 augusti 2024 15:00 |