TV-tips

Skribent

Martin Persson

11 september 2024 | 04:00

På tv ikväll: 1994 års bästa film – eller överskattad smörja?

”Forrest Gump” fyller 30 år, men är filmen verkligen så bra som du tror?
Jag får inleda med att ”Forrest Gump” är en av mina absoluta favoritfilmer och Robert Zemeckis en favoritregissör.
 
En utmärkt mix av olika genrer som spelar på olika känsloregister, ett underbart soundtrack och fantastiskt och ikoniskt skådespel gör filmen till en i mitt tycke välförtjänt Oscarsvinnare, där man bland annat kammade hem priset för Bästa film. Mer om detta och dess oväntat imponerande användning av specialeffekter i en artikel jag skrev till ära av filmens 30 års-jubileum tidigare i sommar.
 
Med det sagt, vet jag att det finns avstickare på vissa håll och visst är det alltid lika kul att öppna upp för olika perspektiv?
 
Eric Kohn skriver i sin artikel på Indiewire att han tycker filmen uppmuntrar ett apolitiskt ställningstagande. Den passive vite mannen som får allt serverat på ett silverfat, sprider fake news genom sina fiktiva framträdanden bland historiska figurer och förlegade ras- och familjevärderingar.
 
Intressant mening utifrån dagens dilemman med osanningar och internetspridd manipulation, som kan vara viktigt att ha i åtanke.
 
Screenrant lyfter även fram ”Forrest Gump” på sin lista över de 12 mest överskattade filmerna. Skribenten Jack Walters påstår här att filmen inte är mer än ett ”vanligt romantiskt drama”, som inte gör något särskilt förutom Tom Hanks goda insats.
 
Svårt att hålla med eller se poängen i ett sådant påstående får medges, med tanke på filmens ambitiösa ton och manus. Men konst kan ju tas emot på väldigt olika sätt.
 
Slutligen är det faktiskt även här på sidan 10-årsjubileum för vårt 20 års-firande av ”Forrest Gump”! Det ville vår gästskribent Martin Memet Könick fira med att lyfta fram en lista över mest överskattade scener i filmen. Ge dig in i lite underhållande långläsning och se om du håller med.
 
Gillar du filmen lika mycket som mig, eller håller du med dess mer kritiska röster ovan? Döm själv.
 
Vill du se en spirituell uppföljare till "Forrest Gump" bör du kolla in Robert Zemeckis kommande film "Here", som har nästan samma ensemble och har biopremiär 17 januari.
 
”Forrest Gump” visas ikväll 22:00 på Kanal 9. Streamar även på Netflix och går att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay. 
| 11 september 2024 04:00 |