TV-tips

Skribent

Martin Persson

30 augusti 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: Denzel Washington skiner som politisk aktivist – borde vunnit Oscar 1992

Spike Lees hyllade drama är lika viktig som den är välgjord.
Jag har alltid imponerats av medborgarrättsrörelsen.
 
Folk gjorde motstånd mot ett systematiskt förtryck som hållit dem tillbaka trots 100 års frihet och använde en princip av icke-våld och demonstrationer för att få sina åsikter uppmärksammade av regeringen. Där talar vi om Martin Luther King i första hand, men det har funnits andra likväl minnesvärda figurer i de mörkhyades kamp för rättigheter i USA.
 
En av dessa är Malcolm X, en man som kom från ett trassligt och smått kriminellt förflutet men klättrade sig upp till att bli en av de högt uppsatta kämparna för frihet, innan han till sist även konverterade till Islam och blev radikal inom organisationen Nation of Islam.
 
Malcolm X var lika kontroversiell som han var imponerande och i filmen från 1992 ni nu ska få se ger Denzel Washington sin kanske starkaste insats under sin karriär. Komplex, råbarkad och känslosam är Denzel som sällan förut (vilket inte säger lite). En Oscarsnominering drog han in för sin insats. Konstig nog fick filmen ingen nominering för ”Bästa film”, vilket jag får säga är lite tråkigt, då det är ett fantastiskt drama som skildrar tidsperioden och dess spelare och atmosfär på ett mycket viktigt och snyggt sätt.
 
Här på Moviezine har det inte skrivits allt för mycket om filmen, men redan 2010 rapporterades det om att ”Malcolm X” blev en av 20 filmer som amerikanska filmregistret valde ut att bevara åt eftervärlden. Det säger ju något i varje fall.
 
Kolla in denna Oscarsvärdiga pärla på TV nu!
 
 
"Malcolm X" visas ikväll 23:00 på SVT1. Streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos Viaplay.
| 30 augusti 2024 05:00 |