TV-tips

Skribent

Martin Persson

3 september 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: Oväntat engagerande dokumentär om drottning Elizabeth II

"Notting Hill"-regissören slutar på topp i vad som skulle bli hans sista film och en ovanligt filmisk dokumentär.
Filmåret 2022 bjöd på en hel del minnesvärda och hyllade titlar på våra biodukar här i Sverige. ”Avatar: The Way of Water”, “The Northman”, “Top Gun: Maverick” eller mer smala mästerverk som “Min vackra stjärna” och ”Decision to leave”. Det fanns en hel del sevärt för alla smaker.
 
En film ni kanske missade däremot, eller inte tänkte var värt att se på bio, är en film om ingen mindre än Drottning Elizabeth av England.
 
Filmen släpptes under den långlivade monarkens sista levnadsår och blev även den sista filmen av den flitige och älskade regissören Roger Michell, som tragiskt gick bort ett tag innan filmens premiär.
 
Man märker verkligen att det är en långfilmsregissör som ligger bakom ”Elizabeth: A Portrait in Part(s)”. Genom arkivmaterial och intervjuer med olika människor skapar man något som känns både dramatiskt och stundvis roligt. Snygg färgsättning och klippning ger filmen en annorlunda känsla mot typiska fackdokumentärer.
 
Vår recensent Jonna Vanhatalo gav filmen 3/5 vid dess premiär och blev ”förvånad över hur mycket hon gillade filmen” och hur nära man får komma drottningen. Förvåningen över filmens kvalitet är lätt att känna igen. Kanske är ämnet dokumentär om Englands drottning inte det första som lockar på bio? Vilket är synd, då det verkligen är en unik och snyggt gjord film oavsett genre.
 
Missade du filmen på bio, eller helt enkelt vill se den igen ska du kolla in ”Elizabeth: A Portrait in Part(s)” Om inte annat som ett fint avsked till Drottning Elizabeth och Roger Michell!
 
 
Filmen visas ikväll 22:30SVT2. Streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos Viaplay och SF Anytime.
| 3 september 2024 05:00 |