Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 september 2024 | 04:00

Ikväll på tv: Actionkungen Luc Besson missade målet med sin thriller från 2019

Trots bra skådisar som Cillian Murphy och Helen Mirren i rollistan blev "Anna" ett blekt tillskott i spiongenren.
Att regissören Luc Besson kan vara en hejare på action är känt sen länge. Filmer som "Nikita", "Leon" och senast också "Dogman" har varit välgjorda och spännande. Men ibland kan även ett proffs missa målet.
 
Ikväll visas Bessons mer lättglömda actionthriller "Anna" från 2019 på tv.
 
Den som går igång på en skönhet med en pistol lär kanske inte bli helt besviken. Filmen introducerar oss för Sasha Luss, en rysk supermodell som fick debutera i sin första huvudroll. Storyn följer Annas väg till att bli en av världens mest fruktade lönnmördare.
 
På vägen möter hon bland andra Helen Mirren, Cillian Murphy och Luke Evans. Flera bra skådisar alltså. Så vad gick snett?
 
MovieZines recensent skrev att Besson "dessvärre tappat stinget senaste åren och det märks om ännu tydligare här, då han inte bara kopierar andra filmer utan även sina egna (...) Han försöker skaka lite liv i det hela med skakig handkamera i såväl action- som sexscener men resultatet är som bäst milt underhållande."
 
Filmen har också omringats av en del kontroverser då regissören anklagades för sexuella trakasserier under inspelningen. Det kunde aldrig bevisas, men studion valde ändå att ta avstånd från filmen. "Anna", som skulle bli Sasha Luss stora genombrott, släpptes utan pressvisningar och med knapphändig marknadsföring.
 
"Anna" floppade på bio, och man trodde att den skulle bli dödsstöten för Bessons produktionsbolag EuropaCorp.
 
Här kan du se filmen:
 
● Ikväll 21:00 på TV5
● Repris fredag 01:30 på TV6
● Streama på Viaplay
● Streama på Prime Video
● Streama på TV4 Play
 
| 3 september 2024 04:00 |