Film

Skribent

MovieZine

27 juni 2024 | 16:30

Kvinnorna får ta plats i westernfilmen "Horizon"

Sienna Miller och Jena Malone är några av skådisarna med framträdande roller i Kevin Costners storfilm.
Det hör inte till vanligheterna att westerngenren har några betydelsefulla roller för kvinnor. Men kvinnor fanns ju även på 1800-talet, tänkte Kevin Costner, och han bestämde sig för att fokusera på annat än revolversvingande män.
 
I "Horizon: An American Saga" (på bio imorgon fredag), möter vi mammor, fruar, systrar och döttrar som alla hoppas på ett bättre liv. Många av Costners skådisar - bland andra Sienna Miller, Abbey Lee och Jena Malone - gjorde honom sällskap under en digital presskonferens inför den första filmens premiär.
 
 
Sienna Miller spelar kvinnan som flyr efter en brutal attack mot hennes familj. Hon försöker att skapa ett nytt liv åt sig själv och sin dotter. Det är en stark rollfigur av det slaget vi sällan får se i en westernfilm.
 
- Hon är en överlevare. Hon är så modig. Det måste man vara på den tiden. Att berätta historien om hur dagens Amerika blev till och utesluta kvinnor vore dumt. Kevin skapade otroliga karaktärer som vi får följa, och inte bara deras bidrag till att bygga Amerika utan också deras personliga inre kamp.
 
- Och när Kevin Costner ringer och frågar om man vill komma och göra en western, då hoppar man på hästen!, säger hon med ett skratt.
 
Kevin Costner får inflika och berätta vad han såg i Sienna Miller:
 
- Jag såg en av våra stora skådespelerskor som kan bära upp en huvudroll. Hon är en naturlig ledare. Och hon blir på något sätt vackrare ju smutsigare hon blir. Hon gav sitt allt, även under varma eller jobbiga dagar. Det gjorde de alla.
 
 
Abbey Lee är skådisen och modellen som synts i "Mad Max: Fury Road" och thrillern "Old". Här spelar hon Marigold, byhoran som blir vän med Hayes, spelad av Costner.
 
- Jag spelar en karaktär som tvingades in i prostitution. För om man inte hade en make på den tiden så hade man inga rättigheter. Det gör henne frustrerad. Många kvinnor på den tiden måste ha känt sig fångade, berättar hon.
 
- De flesta av mina scener är med Kevin. Och jag blev så fascinerad av hur han blev som en helt annan människa. Som regissör är han passionerad och har mycket energi. Och som skådespelare är han så avslappnad och vänlig. Det var fint att jobba med honom.
 
Brittiska Ella Hunt är den något bortskämda Juliette Chesney som får ett uppvaknande när vilda västerns våldsamheter knackar på. Hon sägs få ganska intensiva scener framöver i "Kapitel 2".
 
- Det var underbart att spela in de här filmerna. Även med allt svårt som karaktären går igenom var det häftigt. Det är spännande att spela en kvinna som är lite av en utmaning, hon är svår att älska, hon är väldigt beskyddande över sin make. Men hon är, precis som Sienna säger, en överlevare.
 
 
Jena Malone ("Hunger Games"-filmerna) har en stor roll som Ellen Harvey. Hon blev mest hänförd av filmens storslagna miljöer:
 
- Det är en gåva för en skådespelare. Vi brukar ofta få använda vår fantasi, men man kan inte hjälpa att bli påverkad av omgivningen. Det var otroliga miljöer och en fantastisk scenografi som hade byggts upp där. Där fick vi alla leva i veckor. Terrängen blev som en egen karaktär i filmen som förhöjde alla våra prestationer.
 
"Horizon: An American Saga - Kapitel 1" får svensk biopremiär 28 juni. Redan den 16 augusti kommer "Kapitel 2" på bio, och om Kevin Costner får som han vill blir det totalt fyra episka filmer om människorna som byggde Amerika.
| 27 juni 2024 16:30 |