Spel

Skribent

Viktor Eriksson

7 oktober 2024 | 20:30

“Metaphor: ReFantazio” storhyllas av kritikerna – är detta årets bästa spel?

Fantasysrollspelet med det krångliga namnet utmanar "Astro Bot".
Den här veckan släpps fantasyrollspelet “Metaphor: ReFantazio” som till stor del är utvecklat av samma personer som ligger bakom den megahyllade spelserien “Persona”. Nu har de första recensionerna dykt upp för spelet som hyllar det som ett av årets bästa, om inte rentav det allra bästa?
 
I skrivande stund har “Metaphor: ReFantazio” nämligen fått hela 94 av 100 på Metacritic, en sajt som sammanställer snittbetyg för professionella recensioner. Det enda spelet som fått ett lika högt snittbetyg på Metacritic under 2024 är “Astro Bot”. “Metaphor: ReFantazios” snittbetyg är däremot än så länge baserat på 31 recensioner medan “Astro Bots” snittbetyg är baserat på hela 135 recensioner. Snittet för “Metaphor: ReFantazio” kan därmed komma att både gå upp eller ner.
 
“Metaphor: ReFantazio kombinerar Atlus förmåga att skapa emotionellt laddade rollspel med briljanta vändningar, en stark känsla av äventyr och en fantastisk idealism för att skapa ett av utvecklarnas bästa spel hittills”, skriver Gamespots Jessica Cogswell och delar ut en av publikationens sällsynta och eftertraktade högsta betyg, 10 av 10.
 
“Metaphor: ReFantazio hade så lätt kunnat vara ett Persona-spel med ett annat namn, men det är så mycket mer än det. Det matchar otroligt roliga och expansiva strider med en utmärkt uppsättning karaktärer som gör den nästan 100 timmar långa resan till en minnesvärd en”, skriver Jordan Middler på VGC som också delar ut toppbetyget 5 av 5.
 
Wccftechs Kai Tatsumoto är en av få som är mer sparsmakad i sina hyllningar, men ändå ger spelet 9 av 10 i betyg och skriver att:
 
“De som har en inbyggd avsmak för de sociala system och tidsgränser som moderna Persona-titlar har finner ingen fristad här, men de som är villiga att omfamna det som på sätt och vis hade kunnat vara det sjätte Persona-spelet kommer att uppleva ett av årets stiligaste japanska rollspel”.
 
I slutändan spelar dock ingen av dessa recensioner av “Metaphor: ReFantazio” någon som helst roll. Den riktiga recensionen av fantasyrollspelet läser du förstås här på MovieZine. Den kommer så snart den är redo.
 
“Metaphor: ReFantazio” släpps den 11 oktober till PC, Playstation 5, Xbox Series X/S. En kostnadsfri demo av spelet finns ute redan nu. 
 
| 7 oktober 2024 20:30 |