krönika

Skribent

Daniel Berglund

30 augusti 2024 | 15:00

Krönika: Den bästa filmen jag garanterar att du inte har sett!

“Millennium Actress” (2001) är en av mina absoluta favoritfilmer. Den är helt underbar och jag tänker berätta lite om varför jag tycker att du borde se den.
10 september 2023 - ett datum jag minns. Jag fick se “Millennium Actress” på bio. En av mina absoluta favoritfilmer - någonsin. I denna text försöker jag utforska min kärlek till filmen, och den kärlek som “Millennium Actress” väljer att tillägna film som konstform.
 
Filmen finns att hyra på bland annat Viaplay, Draken Film - och dessutom gratis att låna på Cineasterna. Om ni befinner er i Stockholm så kan jag meddela att den dessutom går på Bio Rio den 1 september. Kom igen - fyll salongen, jag tror på er.
 
Satoshi Kon är en mästerlig regissör. I mitt tycke en av de bästa som arbetat med animation, kanske endast slagen av Hayao Miyazaki. Kon har regisserat fyra långfilmer. Bara fyra. Och alla är helt fantastiska.
 
1997 släppte han “Perfect Blue” som jag uppmuntrar dig att se om du inte redan har det (går också på Bio Rio: 30e augusti och 10e oktober). Fyra år senare släppte Kon “Millennium Actress”. Tyvärr förlorade filmvärlden denna regissör 2010 när han gick bort i bukspottkörtelcancer. Han lämnade ett stort arv till animationsvärlden.
 
 
Detta för mig till den första anledningen som jag vill ta upp gällande varför “Millennium Actress” är så pass bra - ett innovativt narrativ. Jag kommer såklart inte avslöja hela intrigen, men filmen centreras kring en pensionerad skådespelerska som numera dragit sig tillbaka från samhället - Chiyoko Fujiwara.
 
Två filmskapare vill göra en dokumentär och kontaktar därför henne. “Millennium Actress” låter oss uppleva Chiyokos liv genom det hon berättar - vilket är såväl filmscener hon spelat in som hennes drivkraftiga privatliv. Skiljelinjen mellan film och verklighet blir gradvis mer otydlig och vi börjar få höra om en förlorad kärlek…
 

Visuellt slående

 
Andra poängen jag vill göra är hur visuellt slående filmen är. Flera fotografiska effekter för åldrande användes för att scenerna med Chiyokos filmer skulle kännas gamla. De gjordes separat från resten av filmen i labb- och telecine-processer av Satoshi Kons filmteam.
 
Detta möjliggör fantastiska tillfällen där den visuella stilen ändras snabbt. Ett tag för filmen tankarna till japanska traditionen av träblockstryck av stilen “Ukiyo-e”. Därefter ser vi referenser till japanska konstmålningar och till Kurosawa - såsom hans “Blodets tron” (1957).
 
 

Filmkonstens magi

 
Det tredje jag vill nämna är att “Millennium Actress” handlar om filmkonstens magi. Kon visar genom denna film en skicklighet att ta en relativt enkel premiss och väva en komplex skildring genom enbart struktur.
 
Satoshi Kon använder sig av cellmålning vid animation och ser film som en konstform. Som Kevin M. Williams formulerade det i sin recension: “Den är animerad, men den är mänsklig och kommer beröra själen för alla som har älskat djupt.”
 
“Millennium Actress” visar hur berättarkonsten tar sig som starkast i uttryck i hur vi skapar och mytologiserar våra egna liv. Filmen tror på filmkonstens förvandlande kraft och genom att återge alla Chiyokos berättelser samtidigt - som samurai, astronaut, soldat - hyllas mediets förmåga till förmedlande.
 
 

Starkt berörande

 
Sista poängen är att filmen inte bara handlar om filmkonstens, utan också om livets magi. Sambandet mellan verklighet och dröm uppenbarar ett fönster till nostalgi - en av mänsklighetens starkaste känslor. Personligen berördes jag av en skildring av romantik som visat sig förstå vad kärlek faktiskt är. Oftast skiftande, men när den är verklig dör den aldrig. Och det är detta vi jagar. Antingen kärleken - eller jagandet självt.
 
Filmen visar hur vi inte kan gå tillbaka till när vi var yngre - och det som består är minnen och nostalgi - på bara 87 minuter och med en helt underbar orkestrering. Genom sjuka händelseförlopp och orealistiska karaktärer relaterar vi trots allt till denna ensamma pensionerade kvinna som berättar hur kortvarigt livet är. Hur enkelt det är att kasta bort den gåvan, men hur vackert livet är även om vi aldrig når vårt mål.
 
“Millennium Actress” är en genomtänkt och uppriktig hyllning till kärlek och längtan - där film blir mediet genom vilken berättelsen tar sin form. Jag som åskådare fastnar mellan en stor vit duk och mitt eget liv.
 
Har du sett “Millennium Actress” eller någon annan av Satoshi Kons filmer? Kommer du att se dem i framtiden? Kommentera gärna!
| 30 augusti 2024 15:00 |