Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

20 juni 2024 | 20:30

MovieZines TV-redaktör tipsar om 5 heta miniserier till midsommarhelgen

Vår TV-redaktör Jonatan Blomberg lyfter fram fem favoriter bland årets nya miniserier, som alla passar perfekt att plöja nu under midsommarhelgen.
Det finns i vanlig ordning otroliga mängder tv-serier att välja och vraka mellan så fort man får lite tid över. Men var ska man ens börja leta och vilka titlar förtjänar egentligen din tid? Under året har jag hittills redan hunnit beta närmare 70 olika tv-serier, varav ett helt gäng olika miniserier.

Här nedan tänkte jag därför dela med mig av några nya favoriter från året hittills, där jag har begränsat listan till högst en miniserie per streamingtjänst. Så har du som läsare här chansen att pricka in någon titel på en streamingtjänst du (förhoppningsvis) redan prenumererar på:
 

"Franklin" - 8 avsnitt hos Apple TV+

 
 
Oscarsvinnaren Michael Douglas storspelar i huvudrollen som Benjamin Franklin, den amerikanske uppfinnaren och en av grundarna av USA. I den här miniserien får vi följa med när Franklin begav sig till Frankrike för att i hemlighet försöka få fransmännen att ge sig in i kriget mot England, med hopp om att vinna USAs självständighet från engelsmännen. För den som gillar historiska miniserier så finns det väldigt få titlar som kan konkurrera med "Franklin"!
 

"Ripley" - 8 avsnitt hos Netflix

 
 
"Ripley" är en av årets bäst gjorda tv-serier, där du kan pausa serien i princip närsomhelst och ha en så pass snygg stillbild att den är mer eller mindre redo att hängas upp på väggen direkt. Ett utsökt filmskapande möter en minst lika duktig Andrew Scott i huvudrollen som serieförfalskaren (och ibland även mördaren) Tom Ripley. Miniserien är dessutom både skriven och regisserad av Oscarsvinnaren Steven Zaillian ("Schindler's List", "The Night Of"). 
 

"Tatueraren i Auschwitz" - 6 avsnitt hos SkyShowtime

 
 
En vacker kärlekshistoria i ett fruktansvärt förintelseläger under det andra världskriget. "Tatueraren i Auschwitz" berättar den sanna historien om Lali Sokolov (spelad av Harvey Keitel och John Hauer-King). Melanie Lynskey spelar en författare som får berättat för sig om vad Lali var med om under kriget, vilket gör att handlingen utspelar sig både i dåtid och nu efteråt (vilket är varför Lali spelas av två olika skådespelare). En väldigt gripande miniserie som är ett måste för alla som brukar uppskatta filmer eller tv-serier om det andra världskriget.
 

"The Sympathizer" - 7 avsnitt hos Max

 
 
Vi byter nu ett krig mot ett annat. Här i väst brukar det kallas för Vietnamkriget men för alla i Vietnam så kallas det för "Det amerikanska kriget". "Old Boy"-regissören Park Chan-Wook har regisserad och adapterat den Pulitzerpris-vinnande boken "The Sympathizer", som berättas ur en nordvietnamesisk militärs (Hoa Xuande) och dubbelspions perspektiv. Robert Downey Jr. dyker dessutom upp i inte mindre än fyra olika biroller under säsongens gång. 
 

"Under the Bridge" - 8 avsnitt hos Disney+

 
 
"Under the Bridge" är faktiskt den enda miniserien på listan som jag själv inte har sett, men som nu ska få avverkas under min egen midsommarhelg. Den hyllades ordentligt när den släpptes i USA tidigare under året, men har precis nyligen letat sig över till Sverige. Serien är baserad på verkliga händelser och följer utredningen på ett brutalt mord där sju tonårstjejer och en kille blir anklagade för mordet. I huvudrollerna hittar vi Oscarsnominerade Lily Gladstone ("Killers of the Flower Mountain") och Emmynominerade Riley Keough ("Daisy Jones & The Six"). 
 

Läs också: MovieZine från premiären av "House of the Dragon": Nya säsongen imponerar!

 
Vilka miniserier kommer du att ge en chans under midsommarhelgen? Vilka andra titlar som du redan sett skulle du själv vilja rekommendera åt folk? Kommentera gärna nedan!
| 20 juni 2024 20:30 |