Att tillfredsställa en närmast manisk tv-publik som suttit där och tittat på sin favoritserie i vecka efter vecka, år efter år, säsong efter säsong kan nog inte vara det allra enklaste. Alltid kommer man nog att göra någon (förmodligen flera) ilsken, allra värst är det dock självklart när en serieavslutning upprör en halv värld.
Ni vet då det skapas grupper, trådar, ja hela sajter på nätet vars enda syfte och idé går ut på att spy galla över en specifik series upplösning? Där det råder närmast lynchstämning kring både serieskapare och manusförfattare? Jag tror nog ni vet vad jag talar om.
Kan en tv-serie verkligen gå från en klockren femma till en usel etta? Ja jag hävdar bestämt att misslyckas manusförfattarna med en series slut, då kan det faktiskt sänka en hel serie i dyn. Ett avsnitt kontra kanske hundra? Absolut, det där sista avsnittet, den allra sista spiken, den får aldrig, ALDRIG slås krokig! Här nedan följer några tv-serier där de avslutande spikarna inte ens slogs genom kistlocken;
(Nu kanske ni redan räknat ut detta själva i och med artikelns rubrik, men väljer ändå att både påpeka och understryka: varning för spoilers! Ni kan väl snabbt scrolla ned och se vilka serier det gäller innan ni läser själva textstyckena under rubrikerna)
"Deadwood" (HBO)
Serien som förmodligen måste ha slagit något slags rekord i utlovelser om en avslutande film? Ända sedan HBO valde att lägga ned västernserien "Deadwood" back in 2006 har det ena ryktet efter det andra om en "Deadwood"-film florerat i medierna. Ibland har man till och med snackat om en helt ny avslutande tillika fjärde säsong. Både en avslutande säsong och film har dock lyst med sin frånvaro, det är i skrivandes stund 2017, hela elva år sedan serien avslutades, det är klart man börjar ge upp hoppet.
Slutet i "Deadwood" uppskattas nog inte av många, detta på grund av att serien, som var helt fantastisk i varendaste avsnitt, lämnades helt öppen. Visserligen berodde just detta "usla" slut på en form av nedläggning, jag valde dock ändå att ta upp "Deadwood" i denna lista. Om inte för annat så för att avslutningen kändes så orättvis mot resten av serien. Om det var någon serie som förtjänade ett grymt avslut så var det "Deadwood".
"Det" (ABC)
Som av en händelse ska vi även snöa in och snacka lite om tokpopulära "Det". En Stephen King-roman som verligen är i ropet just nu, inte minst på grund av själva biofilmens Sverige-premiär så sent som igår. "Det" gjordes dock också, som säkert många av er redan är medvetna om, till en älskad miniserie 1990. Älskad är den även av mig personligen, mycket älskad. Då det dock kommer till slutet, själva upplösningen...ack ack ack, synd på så rara ärter...
Ty då jag i slutakten möttes av ett sådant pass stort antiklimax, just denna gången i form av en styltig och mycket dåligt skapad jättespindel, ville jag bara gråta. Det kändes bara så fel, det som resten av serien så skickligt och engagerande byggt upp tvingades alltså avsluta med en sådan pass amatörmässig, fantasilös och sjabbig skapelse... ja det gör ont än idag.
"The Sopranos" (HBO)
Då David Chases prisbelönta maffiaserie "The Sopranos", efter sex oerhört framgångsrika säsonger (1999-2007), slutligen rundade av en smått magisk era sommaren 2007, var det inte helt utan protester och förtvivlan. Faktum är att det var väldigt många som var besvikna, inte ens den serie som idag anses ha startat "tv-seriernas gyllene era" klev alltså tyst och lugnt ned från tv-tablåernas stjärnhimmel.
Detta är vad som upprörde; Tony Soprano har samlat familjen på en restaurang, de väntar endast på dottern Meadow. Samtidigt befinner sig ett antal mystiska typer inne på samma restaurang. Plötsligt ser Tony upp från bordet och sedan – ingenting! Det blir svart ruta i några sekunder, sedan börjar eftertexterna rulla...
Detta är vad som upprörde; Tony Soprano har samlat familjen på en restaurang, de väntar endast på dottern Meadow. Samtidigt befinner sig ett antal mystiska typer inne på samma restaurang. Plötsligt ser Tony upp från bordet och sedan – ingenting! Det blir svart ruta i några sekunder, sedan börjar eftertexterna rulla...
Dog Tony? Dog hela familjen? Eller hände ingenting? Eller...vad hände? Folk blev som hysteriska och det tog inte lång tid förrän hatet och föraktet var igång. Jag personligen hade inga som helst problem med slutet, tvärtom så diggade jag det skarpt. Men för de stackare som väntade sig ett mer tydligt slut var det värre, inte ens Tony Soprano himself (James Gandolfini) ska ha gillat det.
"Dexter" (Showtime)
Även "Dexter" var en riktig långkörare (2006-2013) och visade på ett litet annorlunda sätt hur en kriminalare kunde göras. Antihjälten Dexter Morgan (Michael C. Hall) trollband stora delar av tv-publiken under hela åtta säsonger, men då det väl var dags att knyta ihop den ack så viktiga (lik)säcken; plattfall! Visserligen hade serien tappat mycket av den briljans som den imponerade med i dess begynnelse. Peaken hittade vi nog i den fjärde och fullständigt briljanta säsongen.
Att vi dock i slutändan skulle tvingas se den tidigare så självsäkre, iskalle och sociopatiske Dexter Morgan totalt bryta ihop hade nog ingen räknat med och än mindre bett om. Seriemördaren Dexter blev plötsligt mjuk, känslig och sorgsen. Valde att avsluta sin kära systers liv för att sedan styra ut sin båt till havs och försvinna in i en storm. Det slutade dock inte där. Innan eftertexterna rullade tvingades vi även se en skäggig och skitig Dexter som en sliten lumberjack sittandes med en tom blick i en jäkla timmerstuga...Ovärdigt? Ja det måste jag väl ändå hålla med om. Jag personligen kommer alltid att älska "Dexter", men nog svider det då man tänker tillbaka på det förkastliga slutet...
"Lost" (ABC)
På tal om att trollbinda sin tv-publik, "Lost" blev mer eller mindre ett slags fenomen då den sändes mellan åren 2004-2010. En slags experimentell karaktärsserie med tvister, cliffhangers, konspirationer, överraskningar, vändningar, övernaturliga fenomen och mystik så det både räckte och blev över. När man skapar en sådan pass mystikpackad serie som "Lost" lämnas så klart många frågor obesvarade längs vägen. Vad händer ifall man i den avslutande säsongen, främst i det sista avsnittet, väntar sig få svar på precis allt? Man blir besviken. Dessvärre väntade sig mer än halva världen sig detta.
Få tv-serieslut har varit så diskuterat, omdebatterat, utskällt och hatat som "Lost", vars sista avsnitt är ett sorts limbo. En slags andlig tillvaro där alla som dött till slut samlas innan de kan "gå vidare". Om det så är till himlen, helvetet eller vad man nu själv väljer att tro på. Jag skulle egentligen kunna gå in ännu djupare på det här, men slutet i "Lost" är lite...kryptiskt och då skulle det bli ett sjuhelsikes utlägg. Med detta sagt gillar jag faktiskt slutet, jag tycker inte endast det är ett rätt så tänkvärt slut, jag uppfattar det även som ett mycket fint avslut. Det är dock jag det, miljoner, kanske miljarder, håller icke med mig.
Här är några fler tv-serieavslutningar som flitigt diskuterats; "True Blood", "How I Met Your Mother", "Roseanne", "Beverly Hills", "Californication", "Weeds", "Desperate Housewives", "Twin Peaks", "Mad Men", "Two And A Half Men", "Quantum Leap" och "Felicity".
Vad tycker ni själva, var sluten i till exempel "Lost" och "The Sopranos" egentligen så dåliga? Har ni själva några exempel på tv-serier ni tycker har helt värdelösa eller åtminstone ovärdiga slut? Debattera, konversera och gör er gärna hörda här nedan!