Oscarsracet är sällan så oförutsägbart och spännande som i år. Vi har två stora förhandsfavoriter med tio nomineringar var, och flera stora publikdragare är också med och slåss om priserna. Det märks särskilt i klassen Bästa film, där blockbusters och smala, personliga indiefilmer tävlar mot varann.
En intressant iakttagelse: filmen som vinner för Bästa film brukar traditionellt sett också vara nominerad för Bästa regi. Senast vi såg ett undantag för den "regeln" var när "Argo" vann för Bästa film, utan att regissören Ben Affleck var nominerad. Följer man den tanken så borde Oscarn för Bästa film tillfalla "Roma" eller "The Favourite" - då "BlacKkKlansman" och "Vice" ärligt talat inte har varit en del av Oscarshajpen på samma vis.
Men som sagt, detta är året då allt kan hända, och flera Oscarsexperter har lagt sin röst på Golden Globe-vinnaren "Green Book" - som skulle kunna överraska och ta hem priset inatt...
"Black Panther" (nominerad till 7 Oscars)
Marvel-rullen är den största biosuccén på den här listan, och en av tidernas mest inkomstbringande filmer. Den är också en milstolpe för superhjältefilm som den första Bästa film-kandidaten i sin genre. Om det är tack vare filmens mångfald och politiska budskap, eller att Akademin gärna ville få in en blockbuster i smeten, låter vi vara osagt.
"BlacKkKlansman" (nominerad till 6 Oscars)
Spike Lee blandar amerikansk historia med starka budskap och en buddy-cop-komedi på ett mycket underhållande vis. Den verklighetsbaserade filmen, om en Colorado-snut som lyckades blåsa Ku Klux Klan på det mest osannolika sätt, har dock blivit snuvad på flera priser under hösten. Lee gick tomhänt från Golden Globe-galan, och vann endast en BAFTA för Bästa manus.
"Bohemian Rhapsody" (nominerad till 5 Oscars)
Filmen om Freddie Mercury och Queen är ett av vår tids stora fenomen på bio. Den har spelat in över 850 miljoner dollar, en ofattbar summa som bara påkostade actionrullar och serietidningsfilmer brukar kunna matcha. Men att Golden Globe-vinnaren för Bästa drama ska gå hela vägen på Oscarsgalan är det inte många som tror.
"The Favourite" (nominerad till 10 Oscars)
Årets ena storfavorit är det knasiga triangeldramat fångat genom Yorgos Lanthimos bisarra lins, med en skruvad humor vi sällan ser i historiska filmer. Stor vinnare på BAFTA-galan, där den bland annat utsågs till Bästa brittiska film.
"Roma" (nominerad till 10 Oscars)
Årets andra storfavorit är den svartvita, mexikanska Netflix-filmen som skildrar regissören Alfonso Cuaróns barndom. Vackert och mästerligt filmat samtidigt som det är vardagligt och personligt - snacket från Hollywood verkar dock tyda på att många tycker filmen är... lite långtråkig. "Roma" är även nominerad till Bästa icke-engelskspråkiga film.
"Green Book" (nominerad till 5 Oscars)
Årets tredje storfavorit... beroende på vem man frågar. Peter Farrellys mysdrama om vänskap och rasism är Oscar-bait uti fingerspetsarna, men den verkar gå hem. Den fick en Golden Globe för Bästa komedi, och är väl den underdog som kan överraska i det här sammanhanget.
"A Star is Born" (nominerad till 8 Oscars)
Många nomineringar blev det till Bradley Coopers musikal med Lady Gaga, men hajpen har svalkat under vinterns galasäsong. Trots flera stora chanser på andra filmgalor verkar det sjungande kärleksparet mest plocka hem statyetter för låten "Shallow", och inte så mycket annat.
"Vice" (nominerad till 8 Oscars)
Adam McKays film om Dick Cheney och amerikansk politik är i många avseenden en viktig och aktuell film, vilket brukar gå hem hos Akademin. Men i detta starka sällskap känns "Vice" lite blek, och har blivit en högoddsare. En Oscar till Christian Bale känns däremot inte otippat, kanske rentav välförtjänt?
Vilken film borde vinna? Och vilken känns mest trolig att vinna? Kommentera nedan.