Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 augusti 2024 | 14:00

Redo för skrämmande överspel? Spana in Nicolas Cages 5 mest skruvade skräckfilmer

En av våra mest fascinerande skådespelare är tillbaka i skräckgenren med omtalade ”Longlegs”. Här är fem andra knäppa rysare med stjärnan.
Osgood Perkins skräckfilm ”Longlegs” har sakta men säkert blivit en populär, omtalad kultfilm inom genren och är med intäkter på över 100 miljoner dollar den mest framgångsrika rysaren på tio år.
 
Nicolas Cage bidrar med en av sina karaktäristiskt bisarra rollprestationer och fortsätter etablera sig som kung av bisarr skräck. Vill du ladda upp inför denna så finns gott om andra rysare med stjärnan att upptäcka. Här är fem av de mest skruvade.
 
 

1. Color Out of Space (2018)

 
Att Cage skulle träda in i legenden H. P. Lovecrafts underliga mardrömsvärld känns ju som en självklarhet. Här spelar han patriarken i en familj som en dag upptäcker att en meteor slagit ner i närheten. Snart förvandlas de en efter en av demoniska och destruktiva krafter. Den typen av film där en pålitligt överspelande Cage på blodigt allvar avrättar en mördar-alpacka! En av de mest lyckade filmatiseringarna av Lovecrafts ”Färg bortom tid och rum” full av svindlande färger och bilder.
 
 

2. Mandy (2018)

 
Cages comeback som hyllad och respekterad skådespelare efter en lång radda C-filmer. I den psykadeliska actionskräckisen attackeras han och flickvännen (Andrea Riseborough) i sitt hus i skogen av psykotisk sekt och deras hantlangare, ett demoniskt motorcykelgäng. Snart ska en vild och galen Cage ta en brutal hämnd på sekten. En fascinerande prestation av Cage som lyckas kombinera starkt drama med överspel. En fängslande film läckert dränkt i 1980-talsliknande neonfärger.
 
 

3. Mom and Dad (2017)

 
När föräldrar börjar attackera – och mörda – sina egna barn av okänd anledning så vill du knappast ha Cage som pappa. Tyvärr upptäcker syskonparet (Anne Winters, Zackary Arthur) i den här udda rysaren att deras föräldrar (Cage och Selma Blair) inte är annorlunda. Galet iscensättande av galen idé i bisarr film som kanske inte passar alla smaker. Cages överspel är förvånansvärt motiverat här och han matchas fint av Blair som nästan stjäl filmen.
 
 

4. Renfield (2023)

 
Cage som greve Dracula? Mer behövs kanske inte sägas. Det märks att det är en av skådespelarens drömroller när han fräser, väser, stirrar, gestikulerar och växlar stadigt mellan flamboyant sarkasm och dreglande överspel. En oförtjänt flopp och genuint rolig comeback i vampyrgenren för Cage sedan 1988 års ”Vampire's Kiss”. Nicholas Hoult spelar den stackars titelkaraktären, Draculas tjänare som försöker bli kvitt uppdraget att skaffa offer åt den ondskefulla blodsugaren.
 
 

5. Vampire’s Kiss (1988)

 
Om du inte sett den här underliga vampyrrullen så har du troligen sett någon av de många memes som gjorts med Cages surrealistiska insats. Hans prestation som yuppien och kontorschefen som blir besatt av tanken att han sakta förvandlas till en blodsugare var en praktfull start på aktörens långa karriär av underhållande överspel. Du har inte sett Cage skådespela förrän du sett honom äta en kackerlacka - på riktigt!
| 30 augusti 2024 14:00 |