Spel

Skribent

Anders Eklöf

19 september 2024 | 11:00

Nintendo stämmer "Palworld"-skaparna för plagiat – utvecklarna svarar

Nintendo stämmer utvecklarna Pocketpair för "intrång i flera patenträttigheter".
I början av 2024 skrev The Pokémon Company i ett uttalande att de tänker utreda intrång i deras immateriella egendom kopplat till ett annat företags spel, som många antog handlade om Pocketpair som ligger bakom det enorma fenomenet "Palworld".
 
- Vi avser att undersöka och vidta lämpliga åtgärder för att hantera eventuella fall som kränker immateriella rättigheter relaterade till Pokémon. Vi kommer att fortsätta att vårda och ta hand om varje Pokémon och deras värld och arbeta för att förena hela världen genom Pokémon i framtiden, skrev de då.
 
Nu har Nintendo (som är en av ägarna av The Pokémon Company) officiellt gått ut med att de stämmer Pocketpair, för påstådda intrång i "flera patenträttigheter". 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I sitt uttalande skriver de att företaget lämnat in en patentintrångsprocess vid domstolen i Tokyo igår, för "ett föreläggande mot intrång och skadestånd mot Palworld, som gör intrång i flera patenträttigheter".
 
Redan när "Palworld" släpptes i början av förra året beskrevs det som "Pokémon med automatvapen" och flera fans har påpekat hur pass lika vissa varelser är.
 
"Palworld" har sålts i över 25 miljoner exemplar på Xbox och PC. Det blev ett snabbt ett enormt fenomen med mängder av spelare. Nu finns det rykten om att det även är på väg att släppas till andra format.
 
UPPDATERING: Nu har "Palworld"-utvecklarna Pocketpair svarat på nyheten om att Nintendo och The Pokémon Company försöker stämma dem.
 
Pocketpair skriver att de tycker att det "verkligen är olyckligt att vi kommer tvingas avsätta betydande tid till ärenden som inte har med spelutveckling att göra", på grund av rättegången.
 
- Vi kommer att göra vårt yttersta för våra fans och för att se till att indiespelsutvecklare inte hindras eller avskräcks från att fortsätta sina kreativa idéer, skriver de.
 
| 19 september 2024 11:00 |