Streamingtips

Skribent

Martin Persson

9 augusti 2024 | 16:30

7 nya filmer har just släppts på Max - se Ralph Fiennes som psykotisk kock i thrillern "The Menu"

Helgens starka filmutbud dukas upp med bisarr skräck och andra fantastiska filmer.
Det var en period för ett par år sedan då det blev väldigt populärt att göra filmer baserade kring matlagning. Vi fick bland annat den franska filmen ”Utsökt” som sätter oss in i en kocks kamp i bakgrunden av den franska revolutionen, eller ”Boiling Point”. Även succéserien ”The Bear” och nyligen bioaktuella ”En doft av kärlek” är ju nämnvärda som filmer där man lägger mycket krut på att låta dramat löpa sidledes med detaljerad och komplex matlagning.
 
För den som älskar lite mer svart och brutal humor är det dock läge att kolla in ”Game of Thrones” -och ”Succession”-regissören Mark Mylods grymma film ”The Menu”.
 
Filmen bjuder på en minst sagt imponerande ensemble, med namn som Nicholas Hoult, Anya Taylor-Joy och Ralph Fiennes med flera. Handlingen ligger kring en grupp som bjudits in till en mästerkocks fina restaurang på en avlägsen ö för att få smaka på hans meny. Det hela trappas bara upp och blir mer och mer bisarrt och komiskt våldsamt och skrämmande.
 
Ralph Fiennes bär nästan hela filmen, vilket inte är något ont om de andra inblandade, men hans subtila och känslokalla, men ändå explosivt maniska karaktär är en fröjd att se från början till slut.
 
”The Menu” är väldigt unik och snygg gällande både sitt våld och de tekniska aspekterna som foto och ljussättning. Även maten skulle kunna tänkas räknas in i det fina fotot, det är väldigt kreativt, udda och kompletterar den bisarra handlingen fint. Det finns olika typer av skräckfilmer, somliga mer lättsmälta och andra mer åt arthouse-hållet, denna hamnar någonstans mittemellan och kan nog uppskattas av de flesta om man inte är känslig för våld.
 
Moviezines Alexander Kardelo gav filmen betyget 4/5 och beskrev den passande som ”matporr möter Hitchcock”. Kunde inte säga det bättre själv och instämmer i övrigt eloge till den mer genomtänkta tonen och Ralph Fiennes skådespel.
 
Resten av det nya filmutbudet bjudet på klassisk sci-fi, dokumentärer om klassiska skådisar, Nicolas Cage som vill hämnas sin tamgris och pokemonäventyr, med mer!
 
Övriga nya filmer på Max:
 
● Pig
● Blade Runner
● Pokémon Detective Pikachu
● Pretty Woman
● Our kind of Traitor
● Elizabeth Taylor: The Lost Tapes
| 9 augusti 2024 16:30 |