Film

Skribent

MovieZine

5 oktober 2024 | 15:00

Nu på Netflix: 2000-talets bästa zombiekomedi fyller 20 år!

Vad gör man när relationen med flickvännen och föräldern fallerar mitt under en zombie-apokalyps? Det kommer en dag i varje mans liv då han måste resa sig upp ur soffan och döda några zombies.
När det kommer till en zombie-apokalyps finns det många sätt att överleva, men få är lika underhållande som i “Shaun of the Dead”. Vid 2004 hade vi sett flertalet zombie-filmer komma och gå, men ingen utmärkte sig på ett sätt som den brittiska regissören Edgar Wrights hyllade film “Shaun of the Dead”.
 
Denna brittiska klassiker, som kombinerar skräck och komedi på ett sätt som får även de mest lättskrämda tittarna att skratta.
 
Vi får följa Shaun, med Simon Pegg i huvudrollen, en medelålders man som hamnat i en existentiell kris. Han jobbar i en elektronikaffär, har en flickvän som börjat tröttna på honom och umgås dagligen med sin kompis Ed, spelad av Nick Frost, på den lokala puben. Dagen börjar som en vanlig grå vardag, men plötsligt är världen fylld av levande döda!
 
Shauns största problem i livet är plötsligt små i jämförelse med att nu behöva tampas med grannar som förvandlats till zombies.
 
 
Med sina snabba klipp, smarta dialog och en hel del blodiga skämt har filmen blivit en kultklassiker. Filmen blev startskottet av vad Edgar Wright kallar “Three Flavours Cornetto”, eller kortare sagt “Cornetto Trilogy” som består av filmerna “Shaun of the Dead” (2004), "Hot Fuzz" (2007) och "The World’s End" (2013). Filmerna följer ingen gemensam storyline, men innehåller alla referenser till glassen “Cornetto” och har återkommande skådespelare i alla filmerna.
 
I år fyller filmen hela 20 år! Det bör vi alla fira genom att se Shaun döda zombies i takt till Queen’s “Don’t Stop Me Now” i den köttiga och skojiga “Shaun of the Dead”. Filmen finns nu att streama på Netflix.
 
Niclas Ohlsson
| 5 oktober 2024 15:00 |