Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

13 juli 2024 | 23:15

Nu på Netflix: Stephen King-filmen från 2022 som borde ha brunnit inne

Alla har vi olika smak men när det gäller "Eldfödd" verkar ändå många vara rörande överens.
Stephen King-filmatiseringar har aldrig varit vad man kallar ett säkert kort, kvalitetsmässigt sett. Och redan den första filmatiseringen av "Eldfödd" 1984 hörde inte till toppskiktet. Så från det kan man väl bara gå uppåt? Nej, tydligen inte.
 
I "Eldfödd" har föräldrarna Andy och Vicky varit på flykt i över ett årtionde, och desperat hållit sin dotter Charlie gömd från en suspekt organisation som vill använda hennes unika förmåga till att skapa ett massförstörelsevapen. Men krafterna blir allt svårare att kontrollera. När en incident avslöjar var familjen befinner sig, sänds en mystisk agent ut för att hitta familjen och fånga Charlie en gång för alla.
 
På samlingssajten Rotten Tomatoes har filmen låga 10% bland kritikerna och något bättre men fortfarande inte imponerande 47% från publiken. 
 
Kritikernas recensionern sammanfattas med:
 
"Det fanns gott om utrymme att förbättra originalet, men "Eldfödd" snubblar över den låga ribban och hamnar längst ner på den långa listan över Stephen King-filmatiseringar."
 
Medan publiken, å sin sida, menar att:
 
"Den är inte direkt hemsk, men den här Eldfödd" är ändå en halvhjärtad besvikelse jämfört med boken - eller till och med den mediokra första filmatiseringen."
 
MovieZines Oscar Möller stod stadigt på kritikernas sida och gav "Eldfödd" en ynka 1 i betyg:
 
"Filmens tunna hämndintrig och schabloner till rollfigurer är inte det enda som gör den till ett av årets bottennapp. ”Eldfödd” lyckas nämligen inte ens med att få sin huvudperson Charlie att framstå som särskilt sympatisk. [...] Charlie må ha kraften hos en supernova men filmen gör ingenting för att tända en inre gnista av entusiasm och lämnar en fullständigt kall och oberörd på slutet."
 
Vill du kolla in om "Eldfödd" verkligen är så dålig finns den tillgänglig för streaming på Netflix.
 
 

Läs också: Skräckfilmer att undvika: 5 bottennapp från Blumhouse

 
| 13 juli 2024 23:15 |