Streamingtips

Skribent

Martin Persson

17 augusti 2024 | 20:00

Nu på Prime Video: Festligt våldsam julfilm från 2022

”He doesn’t give a shit if you’re naughty or nice”.
Eller var det “Bad Santa?” Idén med okonventionella julfilmer för vuxna, som på olika sätt vanhelgar en barnens högtid kan tänkas uttjatat, enda sedan ”Die Hard” gjorde debut med sin hårdbarkade och fantastiska 80-tals action.
 
För all del, filmer som bygger på underliga premisser med syftet att bli en kultfilm kan anses något urvattnat, med filmer som ”Cocaine Bear” eller ”Winnie the Pooh: Blood and Honey” precis runt hörnet. Men det stoppar inte ”Violent Night” från att vara en omåttligt underhållande och rolig våldsepos.
 
Premissen för filmen är inte svårare än att en rik familj hålls som gisslan av ett bar bovar, deras enda hopp? En alkoholiserad och av David Harbour spelad jultomte. Handlingen är egentligen inte alltför relevant, det roliga är att se typiska julklichéer blandas med splatter.
 
Är filmen egentligen särskilt bra? Troligen inte, men det är en fröjd att se ändå och David Harbour är lika roligt badass som alltid i sin rolltolkning. Bakom regin står dessutm Tommy Wirkola, som ligger bakom andra kul filmer som ”What Happened to Monday?” och ”Död Snö” och han levererar med lika absurt som alltid.
 
Här på Moviezine fick filmen betyget 4/5 och berömdes likväl av Andreas Samuelson för sitt höga underhållningsvärde och festliga humör i det överdrivna våldet.
 
| 17 augusti 2024 20:00 |