Film

Skribent

Martin Persson

18 augusti 2024 | 06:00

Video: Han var den okände hjälten som designade monstret i ”Alien”

Tack för alla mardrömmar! HR Giger förtjänar samma uppskattning som Ridley Scott.
När vi talar om ”Alien” känner alla till Ridley Scott, mannen som startade allt, eller Sigourney Weaver i huvudrollen som vår starka hjältinna Ellen Ripley. Men hur är det med designern bakom filmens ikoniska och utomjordiska rekvisita?
 
HR Giger var en konstnär som främst ägnade sig åt gotiska och fantasyinspirerade skildringar. Hans målningar och skulpturer var till en början kontroversiella och mycket vågade med sina nästan sexuella och sjukliga skildringar. Folket hemma i Schweiz förstod sig inte på honom, men hans besatthet av metallaktiga och nästan skelettliknande och böjda kroppsformer kom att bli en av filmhistoriens mest ikoniska utseenden.
 
När Ridley Scott och hans producenter fick höra om den galne och minst sagt unike konstnären kände han att det var precis vad han behövde till sin film och resten är historia. Ridley ville ha den stilen han sett att Giger var kapabel till och bad honom att inte ändra, utan utveckla konsten han redan gjort för att skapa de otäcka atmosfärerna i det utomjordiska skeppet och själva Xenomorph-varelsen.
 
Det hela resulterade i en Oscar för ”Bästa specialeffekter”. Den utskrattade konstnären hade nu blivit ett med filmhistorien för evigt.
 
Se videon nedan för en fin hyllning och tydliggörande av HR Gigers livshistoria och karriär.
 
 
För att se mer av "Alien" och arvet som HR Giger lämnat bakom sig kan du se den nya filmen "Alien: Romulus" på bio över hela landet.
| 18 augusti 2024 06:00 |