Film

Skribent

Alexander Svensson

30 juli 2024 | 13:00

80-talets största skandalfilm sågs av nästan 800 000 svenskar - i höst återvänder den till biograferna

En av 80-talets mest skandalomsusade och omtalade filmer släpps i ny version på svenska biografer.
"Caligula" från 1979 är sannolikt 80-talets mest kontroversiella film. Den släpptes i Italien 1979, och kom till USA året därpå, och orsakade då stor uppståndelse, framförallt på grund av att många scener innehöll såväl grafiskt våld som sex. Handlingen följer den romerska kejsaren Caligula.
 
"Caligula", med Malcolm McDowell i huvudrollen, skrevs ursprungligen av Gore Vidal och regisserades av Tinto Brass, men filmen fick snabbt problem. Brass gillade inte Vidals manus, och skrev om det (han ska bland annat ha lagt in fler sexscener), varpå Vidal blev arg och portades från filmen av producenten (och "Penthouse"-grundaren) Bob Guccione. Det slutade med att filmen inte har någon manusförfattare alls, utan istället bara är "en adaption av ett manus av Gore Vidal".
 
 
Tinto Brass spelade sedan in filmen men fick därefter sparken av Guccione i klippningsfasen. Ingen ny regissör anställdes, och Brass vägrade kännas vid den färdiga produkten (som bland annat innehöll ännu fler explicita sexscener som Guccione låtit spela in i efterhand och i smyg klippt in i filmen). Således har filmen varken en manusförfattare eller regissör. 
 
När den sedan släpptes runtom i världen blev det ramaskri på många platser. Myndigheterna i Boston försökte till exempel beslagta filmen. Här i Sverige möttes den istället av framgång: nästan 800 000 svenskar såg filmen på bio.
 
 
"Caligula" har genom åren getts ut i en rad olika utgåvor, vissa mer explicita än andra. Nu finns det en ny utgåva, som har klippts ihop helt och hållet baserad på originalmanuset, för att folk ska få chansen att uppleva "Caligula" som det först var tänkt. Det är den versionen, kallad "Caligula: The Ultimate Cut" som nu ska upp på svenska biografer. Premiären blir den 13 september.
| 30 juli 2024 13:00 |